Huawei P20 Pro Review (NL)

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Logo_P20Pro.jpg?w=734&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png?w=734&ssl=1
Huawei is een grote speler op wereldniveau, maar in Nederland (is het derde smartphonemerk ter wereld) nog niet echt bekend bij het grote publiek. Echter ligt het merk de laatste tijd onder een vergrootglas vanwege mogelijke spionage. Hierdoor boycot Amerika het merk en Amerika’s bondgenoten hebben openlijk aangegeven dat ze onderzoeken hebben gestart naar het merk. Zo is Huawei, dat tot voor kort bekend stond als Chinaphone, binnen een jaar omgedoopt tot een vijand van Amerika. In hoeverre dat terecht is, is lastig te zeggen. Tot op heden heb ik namelijk nog geen enkel onderzoek gezien waarin Huawei onlangs is betrapt op spionage of op backdoors voor de Chinese overheid. Het merk is dus al schuldig voordat schuld is aangetoond/bewezen. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Huawei het risico neemt om specifiek voor de Chinese overheid backdoors in te bouwen of om afluister functionaliteit in te bouwen in hun smartphones en netwerkapparatuur.
Meer informatie hierover is onder ander te vinden via een artikel van RTL Z.
Tot zover het politieke nieuws.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131153-Small.jpg?w=734&ssl=1

Voordat Huawei telefoons onder haar eigen naam uitbracht, maakten zij telefoons voor andere merken en providers. HTC verkocht haar smartphones in het begin ook op die manier. Rond 2009 koos HTC ervoor om de smartphones onder haar eigen naam uit te brengen. Huawei heeft er rond 2010 voor gekozen om de telefoons onder de eigen naam uit te brengen.
De benamingen die Huawei in de beginperiode gebruikte voor haar smartphones komen momenteel erg bekend voor. Hun eerste smartphone was de Huawei Vision en de tweede smartphone die ze hadden uitgebracht, was de Huawei Honor. Niet veel later kwam de Ascend P1 S uit. Tot op de dag van vandaag behoort de P-serie tot de top reeks van Huawei. Honor daarentegen, is inmiddels een dochterbedrijf geworden van Huawei en doet het zeer goed als prijsvechter. Submerk Honor en de P-serie zijn dus zeer belangrijk geworden voor Huawei. In 2013 werd de Ascend Mate geïntroduceerd en vanaf dat moment kreeg Samsung er een tegenstander bij in de Phablet markt. In mijn vorige review over de Huawei Mate 20 Pro, werd al duidelijk dat het merk een dijk van een smartphone had afgeleverd.
Van Tweakers kreeg ik de kans om met mee naar Londen te gaan. Ik mocht namens hen de presentatie van de Huawei Mate 20 Pro bijwonen en daarna, als een van de eerste, de smartphone uitgebreid testen. Tijdens de reis kregen we de Huawei P20 Pro mee om vooraf foto’s en filmpjes te maken voor een Live blog. Na afloop van de trip, moest die telefoon weer terug naar Tweakers.
In overleg met Huawei en Tweakers heb ik toestemming gekregen om de P20 Pro langer te lenen, zodat ik extra vergelijkingsmateriaal kan creëren voor de Mate 20 Pro review. Vanwege het korte tijdsbestek, heb ik aangegeven dat de telefoon niet gebruikt zal worden voor een eigen review en dat was gelukkig geen probleem. De review van de Mate 20 Pro, was sneller afgerond dan verwacht en dat gaf mij de kans om alsnog extra tijd in de P20 Pro te besteden. Doordat veel items op het hetzelfde moment gemaakt werden als de Mate 20 Pro, zullen er een aantal elementen overeen komen.
Ik wil bij deze Tweakers en Huawei bedanken voor het uitlenen van deze Huawei P20 Pro smartphone.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.png?w=734&ssl=1

Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto’s. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.
Laatst gebruikte firmware versie: 8.1.0.157 (CLT-29 8.1.0.157 C432)
Product: Huawei P20 Pro
Prijs bij publicatie: €680,-.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Normaal gesproken maak ik bij het uitpakken van mijn gadgets direct foto’s bij het uitpakken, maar in dit geval heb ik de unboxing thuis dunnetjes over gedaan. Doordat ik de telefoon op Schiphol ontving, was het niet mogelijk om ter plaatse uitgebreid unboxing foto’s te maken.
De witte doos is voorzien van gouden letters een daardoor kun je duidelijk zien dat er een Huawei P20 Pro in de verpakking zit. Dankzij het label aan de zijkant van de doos, kun je zien welke versie van de smartphone in de doos ligt.
Als de deksel wordt opgetild, dan zie je de smartphone direct liggen. De smartphone ligt in een voorgevormd vak van karton. Aan de binnenkant van de deksel is een tekening van de P20 pro aangebracht. Onder de telefoon ligt een doosje waarbij direct de sim-tray pin te zien is. In het doosje bevinden zich de handleidingen en een telefooncover. Onder het doosje zijn 2 vakjes waarbij 1 vak is gereserveerd voor de EU SuperCharge adapter. In het andere vak liggen de USB-C stekker, USB-C headset en de USB-C naar 3,5mm converter.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_125726-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_125738-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_125752-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_125845-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130048-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130036-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130447-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130411-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130521-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130226-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Inhoud van de doos:

  • 1 x Huawei P20 Pro smartphone
  • 1 x Doorzichtige telefooncover (niet zichtbaar op de foto van dit testmodel)
  • 1 x EU SuperCharge adapter
  • 1 x USB-C kabel
  • 1 x USB-C headset
  • 1 x USB-C naar 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting
  • 2 x Documentatie
  • 1 x Sim-tray pin

Hieronder is een unboxing filmpje van een andere gebruiker te bekijken:

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De voorkant van de P20 Pro, is voor een groot gedeelte gevuld door het grote 6,1″ OLED scherm met een beeldverhouding van 19:9 en een resolutie van 2250×1080. De telefoon ligt ondanks het grote formaat goed in de hand en dat komt mede door de afgeronde voor- en achterkant. De P20 Pro is iets kleiner dan de OnePlus 6, Huawei Mate 20 Pro, Samsung Galaxy S9+ en de Sony Xperia XZ3. De achterkant is gemaakt van glas en is daardoor over het algemeen gladder dan kunststof of metaal. Een reden om voor glas te kiezen, is om draadloos laden mogelijk te maken. Helaas koos Huawei er toen nog voor om draadloos laden niet in te bouwen. Bij de Mate 20 Pro is dat overigens wél mogelijk gemaakt. Doordat de telefoon van glas is, is het ook hierbij zeer aan te raden om gebruik te maken van een hoes/cover.
De randen van de smartphone zijn gemaakt van metaal en de voor-/ en achterkant zijn voorzien van 3D glas. De overgang van materialen is een beetje te voelen, in de praktijk zal het dus niet storend zijn. Aan de achterkant zijn drie camera’s geplaatst die 3-5 mm uitsteken. De telefoon is echt uitgebracht als camera smartphone en dat te zien aan de tekst naast de camera’s. De tekst is namelijk zodanig aangebracht, dat je het pas kan lezen als de telefoon in een horizontale stand wordt vastgehouden. De camera’s zijn op dezelfde wijze geplaatst als bijvoorbeeld de iPhone X. Het is dus jammer dat de camera’s niet in het midden van de telefoon zitten, maar aan de zijkant. Persoonlijk vind ik dat minder mooi voor de symmetrie van een smartphone. De telefoon is verder stevig gebouwd, is het niet (eenvoudig) met de hand te buigen en bij het schudden van de telefoon zijn er geen bijgeluiden te horen. De volume- en aan-/uit knop zitten dus stevig in de behuizing.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130943-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131053-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130952-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131026-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Bovenin het scherm zijn de basis functies samengebracht in een smalle “notch”. In het midden van het scherm zijn de (bel)luidspreker, lichtsensor, RGB notificatie LED en de 24MP camera bij elkaar geplaatst.
Onderin het scherm zijn drie virtuele knoppen te vinden. Van links naar rechts zijn dat: een driehoekige Terug knop, ronde Home knop, en een vierkante Historie knop. De knoppen hebben een trillende feedback, kunnen van vorm veranderen en draaien tevens mee met als het scherm wordt gedraaid. Bij het openen van beeldvullende content is de kans groot dat de knoppen in beeld blijven staan. Bij elke applicatie kun je aangeven of de knoppen automatisch verdwijnen bij een full-screen applicatie.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Aanzichten-2.jpg?w=734&ssl=1
  • De rechterkant is voorzien van een aan-/uit knop en een volume knop.
  • Aan de linkerkant is de dual-simkaart tray te vinden.
  • De onderkant is voorzien van een microfoon, USB-C poort en een speaker.
  • De bovenkant heeft een infrarood poort (te gebruiken als AB) en een ingang voor de tweede microfoon.
  • Aan de achterkant van de telefoon zijn de 40MP kleuren camera, 20MP Zwart/wit camera, 8MP telelens camera en dualtone LED verlichting te vinden.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130749-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131132-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130805-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130836-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130915-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130935-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131108-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131257-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131311-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131223-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Teardown video van Wit Rigs:

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

 

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_133737-Small.jpg?w=734&ssl=1

Het 6,1″ OLED scherm heeft 2240×1080 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 408. De resolutie kan automatisch worden aangepast aan de content, maar je kunt hem ook handmatig vast zetten op 1080P of 720P. Op de hoogste resolutie zijn de individuele pixels niet waar te nemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. De inhoud van het beeld is goed te zien, maar uiteraard kunnen bepaalde kleuren er anders uitzien vanaf de zijkant. Het scherm is vanuit de fabriek standaard voorzien van een screenprotector en dat is wel zo prettig/veilig.
Via een slider kan de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Het scherm zal in de praktijk door de software automatisch worden gedimd. Ik heb geen problemen kunnen ontdekken met betrekking tot deze feature. Het scherm kan ook zonder problemen in direct zonlicht worden bekeken.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_133937-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_134025-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_133811-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_134136-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_134131-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_134603-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De telefoon wordt aangedreven door een 10nm octa-core processor van Huawei zelf. De HiSilicon Kirin 970 is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 4x 2,36GHz (A73) 4x 1,8GHz (A53) cores. De processor kan dual-channel LPDDR4x geheugen aan, met een maximale snelheid van 1833MHz. De processor wordt bijgestaan door een NPU processor voor Artifical Intellingence. Dit wordt vooral in combinatie met de 3 camera’s gebruikt voor fotografie.
De grafische beelden komen van een Mali-G72 GPU met 12 cores op maximaal 750MHz.
Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 7 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 5 runs overblijft.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_01-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_02-Small.png?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_03-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_05-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_06-Small.png?w=734&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_07-Small.png?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_08-Small.png?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_09-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_10-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_11-Small.png?w=734&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_12-Small.png?w=734&ssl=1

Klik op het onderstaande overzicht om de specificaties van de geteste apparaten te zien.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Specificaties_1-Small.png?w=734&ssl=1
De resultaten.
De telefoon doorstond alle testen zonder problemen. In de software was geen mogelijkheid om een CPU prestatiemodus in te schakelen. Deze heb ik dus niet handmatig aangepast. De resolutie is vastgezet op 1080P, want dat is uiteindelijk de resolutie waarvan ik verwacht dat de meeste de telefoon zullen gebruiken. Uit de benchmarks komt naar voren dat de Kirin processor ongeveer even snel is als een Snapdragon 835 processor uit 2017.
De smartphone is verder erg snel en reageerde goed op alle acties die ik uitvoerde. In spellen draait alles soepel en het laden van applicaties gaat ook gewoon lekker snel. De telefoon bleef lekker koel tijdens het fotograferen en gamen. De 2017 en 2018 reeks van HiSilicon processoren is dus een zeer goed alternatief voor Qualcomm en Samsung processoren.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181103-112404-Small.jpg?w=734&ssl=1

 

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181102-194005-Small.jpg?resize=289%2C137&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181102-210148-Small.jpg?resize=289%2C137&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181102-225541-Small.jpg?resize=289%2C137&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181102-230711-Small.jpg?resize=289%2C137&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Van de aangegeven 6GB werkgeheugen kan 5,6GB worden gebruikt. In de praktijk zal je merken dat er 1GB – 3GB vrij is aan werkgeheugen en dat zorgt voor een snelle en stabiele telefoon. De hoeveelheid vrij werkgeheugen lijkt hiermee hoger te liggen dan bij veel andere smartphones.
De telefoon is voorzien van 128GB intern opslaggeheugen en dat kan niet worden uitgebreid. Het systeem neemt ongeveer 13GB in beslag met de standaard apps. Dankzij de 128GB opslaggeheugen kun je ongeveer 115GB gebruiken voor je eigen apps, games, documenten, foto’s, filmpjes en muziek.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-192124-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-192247-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-191751-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1

Update software
De nieuwste software zal via OTA of via een handmatige update, naar de telefoon worden gestuurd. Bij het in gebruik nemen van de smartphone, kreeg ik de eerste update binnen en aan het einde van de testperiode, kreeg ik de tweede update binnen. Ik heb geen vreemde dingen meegemaakt, tijdens het gebruik van de telefoon.
Ter info:
Alle telefoons die worden geleverd met Android 8 (of hoger) zijn voorzien van Treble. Hierdoor is het bijna een peulenschil om een custom rom voor diverse telefoons uit te brengen, zie dit nieuwsbericht van Hardware.info.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-120100-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-120048-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-151730-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1

De telefoon is afgerond met firmware versie: 8.1.0.157 (CLT-29 8.1.0.157 C432)
Hoofdscherm
De telefoon kan op twee manieren worden ingedeeld. Standaard worden alle apps op het hoofdscherm gezet en kun je de apps direct benaderen. Je kunt er ook voor kiezen om de appdrawer in te schakelen met apps achter een hoofdmenu. Dankzij Emui, kun je veel instellen zoals het weergeven van je netwerksnelheid, batterijpercentage naast of in het accu icoontje of het weergeven van de ingebouwde stappenteller. Ik vind het ook handig dat het hoofdscherm als een carrousel ingesteld kan worden en dat je de Google Feed pagina kunt uitschakelen. Het carrousel is overigens een feature die veel werd gewaardeerd bij HTC liefhebbers. Tevens is deze ook beschikbaar in diverse launchers, maar het is (helaas) geen standaard feature in Android.
Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en enkele quick settings zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de quick settings zichtbaar. Doordat de notch niet te breed is, zijn er op de P20 pro nog genoeg meldingen te zien, dit in tegenstelling tot de Mate 20 Pro met een bredere notch.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-191715-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-191718-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-192451-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-192456-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-213340-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-213356-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-194838-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181020-164311-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1

Applicaties
De telefoon wordt geleverd met een aantal Huawei applicaties en enkele ingebouwde externe apps zoals Amazon, eBay, Swiftkey, Facebook en Instagram. Uiteraard zitten er bij dit Android toestel een hoop Google applicaties bij, maar daar ontkom je simpelweg niet aan. Vanuit Google worden er standaard 12 apps meegeleverd waaronder: Google Foto’s, Play Muziek, Play Films, Drive en Duo. Helaas zijn dit soort standaard apps niet op een normale manier te de-installeren, maar moet je de apps uitschakelen om er (gedeeltelijk) vanaf te komen. Hierdoor starten die applicaties niet meer op en zal het een stuk minder ruimte innemen.
Er zijn verschillende merken waarbij je ervoor kunt kiezen om alle apps en instellingen over te zetten. Huawei heeft het in ieder geval erg eenvoudig gemaakt. Met de app: Phone Clone, kun je alle apps, instellingen en wachtwoorden overzetten. Hiermee worden bijvoorbeeld ook de instelling van de notch en app drawer overgezet. De buitenkant van de nieuwe telefoon is anders, maar de instellingen op je nieuwe telefoon voelt vertrouwd. Dit proces duurt ongeveer een half uur als je zo’n 2GB aan data over moet zetten.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-195647-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-195729-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181017-083309-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1

Verbindingen
De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.
Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi onder andere gebruikt om foto’s en films te uploaden en daarbij is de verbinding altijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. De telefoon schakelt automatisch over van 802.11AC (5GHz) naar 802.11N (2,4GHz netwerk) als het signaal onvoldoende wordt.
GPS
De onderstaande testen zijn uitgevoerd met een profiel waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van de interne GPS, dus zonder het gebruik van telefoonpalen of Accesspoints.
GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 10 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met enkele navigatiesystemen is bekeken hoe accuraat de GPS is en waren de snelheden accuraat en waren geen vreemde snelheden te zien. Hierbij is gebruik gemaakt van onder andere Sygic en Google Maps in Londen en in de omgeving van Eindhoven. De app: GPS test laat zien dat de foutmarge op ongeveer 5 meter ligt en dat komt overeen met de meeste telefoons.
Bellen
T-Mobile en KPN zijn de providers die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen. Net als alle courante telefoons is het mogelijk om gebruik te maken van “smartdialing”, zodat je door middel van een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel kan opzoeken. Doordat ik slechts op 1 simkaart de mogelijkheid had om te bellen, is het niet bekend of je per nummer kunt instellen met welke simkaart er gebeld moet worden.
Internet
De internet snelheid is met 100-150Mbit goed in de omgeving van Eindhoven. Doordat alle 4G banden van de Benelux gebruikt kunnen worden, moet het 4G ontvangst voor iedereen optimaal zijn. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog van het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet.
Streaming media beveiliging (Netflix)
De telefoon is voorzien van Widevine CDM beveiligingsniveau 1. Hierdoor kun je Netflix op de hoogste resolutie afspelen.
Luidspreker
De telefoon is voorzien van 2 speakers en deze zitten bovenin het scherm en onderop de telefoon. De kwaliteit uit de speakers vind ik prima. Als je aan het gamen bent, dan kan je rechterhand de speaker aan de onderkant gedeeltelijk blokkeren. Dankzij het stereo geluid, blijft er dan nog altijd 1 speaker over waar het geluid volledig doorheen gaat.
Microfoon
Van mijn volgers heb ik doorgekregen dat men wil weten hoe de telefoon presteert bij video opnames van bijvoorbeeld concerten.
Ik heb hiervoor de woonkamer klaargemaakt en de receiver op standje: Herrie, gezet en de subwoofer stond op 70%. Om ervoor te zorgen dat mijn handen de microfoons niet blokkeren, heb ik een testopstelling gemaakt met de Duplo van onze kinderen. Hierdoor kan ik steeds dezelfde testopstelling bouwen als andere telefoons worden getest.
Dit was de testopstelling voor 4 smartphones.
De Xiaomi Mi6 (2017), Samsung S9, Huawei P20 Pro en uiteraard de Huawei Mate 20 Pro.
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/DSC_2598-Small.jpg?w=734&ssl=1
Vanwege auteursrechten, kunnen de audiotesten niet in alle landen worden bekeken. Als de filmpjes niet afgespeeld kunnen worden, dan kan het zijn dat ik de muziektest op een andere manier moet inrichten. Ik moet dan een goede manier bedenken om de bass goed te testen met: vrij te gebruiken content (of kortere opnames maken).
Samsung Galaxy S9

Xiaomi Mi6

Huawei Mate 20 Pro

Huawei P20 Pro

Vingerafdrukscanner
De locatie van de vingerafdrukscanner ligt aan de voorkant van de telefoon. Als de telefoon in de linker- of rechterhand ligt, is de scanner goed te bedienen. Voor de test heb ik een aantal vingers aan de linker- en rechterhand ingesteld. Het ontgrendelen van de telefoon gaat zonder problemen met zowel de rechter- als linkerhand. De scanner is zeer accuraat en de telefoon ontgrendeld eigenlijk direct.
Mede door de vingerafdrukscanner, kun je ervoor zorgen dat je gebruik kunt maken van twee verschillende omgevingen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je werkomgeving met de vingerafdruk van je linkerhand openen en je privé omgeving met de vingerafdruk van je rechterhand. De omgevingen kunnen niet met elkaar communiceren. Apps die je in omgeving A hebt, moet je opnieuw installeren in omgeving B.
In de praktijk werkt deze functie minder goed dan bij een Xiaomi smartphones met Miui Android. Bij Huawei kun je slechts gebruik maken van 1 vingerafdruk om de tweede omgeving te openen. Tevens wordt de bluetooth communicatie verbroken als je van omgeving wisselt. De tweede omgeving kan ook met een patroon worden geopend, waardoor de beperking van de vingerafdruk geen ramp hoeft te zijn.
Het gebruik van een tweede ruimte om werk en privé (apps) gescheiden te houden, werkt momenteel nog niet optimaal. Ik hoop dat Huawei hier meer aandacht aan zal schenken.
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_133802-Small.jpg?w=734&ssl=1
Extra’s
Bij Xiaomi zag ik het eerder en ik ontdekte dat Huawei dezelfde mogelijkheid heeft. Je kunt na het maken van een screenshot, ervoor kiezen om door het gehele scherm naar beneden te scrollen. Dit kan ervoor zorgen dat je een gehele pagina als screenshot op kunt slaan. Het is een feature die nuttig is, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zoiets direct nodig heeft.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_2018-10-20-15-03-54-Small.jpg?resize=240%2C767&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_2018-10-21-10-41-04-Small.jpg?resize=240%2C767&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De telefoon is voorzien van een grote niet-verwisselbare Li-Poly 4000 mAh accu. De test is niet zo accuraat uitgevoerd als ik zou willen, maar ik heb gelukkig nog wel een aantal gegevens kunnen verzamelen. Tijdens de review stond het volgende continu aan: wifi, GPS en bluetooth. De telefoon synchroniseerde met 2 Gmail accounts, 1 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, Facebook Lite, Instagram en Buienalarm.
Bij het testen van enkele games hield ik aan het einde van de volgende dag (dus na 1,5 dag) zo’n 30% over. Hierbij was het scherm ruim 3,5 uur ingeschakeld. Het is lastig om dit naar een praktijk ervaring te brengen. De ene telefoon helemaal niets als deze lig te wachten op een commando en juist heel veel tijdens het gamen. De andere telefoon verbruikt gedurende de dag vrij veel, zelfs als deze niet wordt gebruikt.
Aan de benchmarks te zien, lijkt het mij niet aannemelijk dat de telefoon zonder problemen 2 dagen zal redden. Ik heb tijdens het gebruik nauwelijks last gehad van een lege accu. Ik verwacht dat 1,5 dag op 1 acculading vermoedelijk hetgeen is wat de meeste gebruikers in de praktijk zullen halen.
Licht / game gebruik na bijna 38 uur (incl. nachtrust).

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-222528-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-222531-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-222535-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-222554-Small.jpg?resize=137%2C289&ssl=1

Statistische benchmarks voor accu’s zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de exacte accuduur te bepalen. Werkelijke accuduur is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buitenaf.
Accutesten door middel van apps

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_13-Small.png?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_14-Small.png?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_04-Small.png?w=734&ssl=1

In de resultaten is te zien dat de Huawei P20 Pro niet goed uit de benchmarktest komt. Ondanks de grote accu, heeft hij veel moeite om mee te komen. In de praktijk is het gelukkig niet zo bedroevend, maar zo goed als de nieuwe grote broer is hij helaas niet.
Accu opladen
Een nieuw onderdeel van mijn review, is de oplaadtest. Ik hecht zelf niet veel waarde een de snelheid waarmee accu’s worden opgeladen. Echter is dit wel iets wat fabrikanten graag laten zien en consumenten wellicht ook graag willen weten. De accu heeft voordeel van de 40W lader van de Huawei Mate 20 Pro, maar het is niet aan te raden om die langdurig te gebruiken. In plaats daarvan kun je beter de originele lader gebruiken waardoor hij niet in 1,5 uur is opgeladen, maar in bijna 2,5 uur (138 minuten).

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/P20Pro_Opladen-Small.png?w=734&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Foto’s
De telefoon is aan de achterkant voorzien van maar liefst 3 camera’s. De camera’s zijn als volgt ingedeeld:

  • 40 MP / F1.8 diafragma camera voor normale foto’s/video’s.
  • 20 MP / F1.6 diafragma zwart/wit camera voor meer details in foto’s / video’s.
  • 8 MP / F2.4 diafragma telescoop lens voor 3x optische zoom en een totaal van 10x digitale zoom.

De samenwerking van de camera’s verloopt goed en het licht heeft volop de kans om in de lens te komen. In veel reviews kwam al naar voren dat de P20 Pro een zeer goede camera heeft en dat kan ik met een gerust hart beamen.
Ik heb de camera vooral getest met een ingeschakelde Master Ai. Deze instelling, voor kunstmatige intelligentie, zorgt ervoor dat de telefoon automatisch uit veel verschillende scènes de juiste weergave kan kiezen. De verwerking daarvan gaat goed, maar het kost wel wat tijd. Vaak sta je nog een seconde of 2 te wachten, voordat het object en de fotograaf mag bewegen. Die instelling zorgt er vaak ook voor dat bewegende objecten niet goed vastgelegd kunnen worden. Als je Master Ai uitschakelt dan kan de camera zeer snel mooie foto’s maken.
De foto’s en filmpjes zijn zowel overdag als ‘s avonds erg goed. Tijdens de trip heb ik erg genoten van de camera.
Hier zijn enkele screenshots van de camera instellingen:

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122104-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122301-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122401-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122145-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122149-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122125-Small.jpg?resize=190%2C401&ssl=1

Avondfoto’s
Hieronder enkele voorbeelden van foto’s die in de avond zijn gemaakt. De laatste foto is gemaakt met een ingeschakelde nachtmodus.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_185957-Small.jpg?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_190014-Small.jpg?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_120847-Small.jpg?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_185425-Small.jpg?w=734&ssl=1
Avondfoto’s, flitsertest.
De eerste foto is gemaakt zonder flitser, de tweede met een flitser en de derde met een ingeschakelde nachtmodus:
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211856-Small.jpg?w=734&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211819-Small.jpg?w=734&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211835-Small.jpg?w=734&ssl=1
Frontcam
De nachtfoto’s van de portretten zijn dankzij de “flitser” goed te noemen. Door het oplichtende scherm kun je prima selfies maken voor een frontcam. Op de avondfoto’s is alles prima zichtbaar, waardoor de camera er zeer zeker mag zijn. De foto’s die je overdag maakt zijn soms flets en missen diepgang. Het zou mooi zijn als Master Ai ook in dat soort situaties gebruikt kan worden voor zeer mooie selfies. Helaas ontbreekt die feature momenteel in de software. Het houden van videogesprekken is dankzij de camera prima te doen.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122345-Small.jpg?w=734&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_110025-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_155321-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_172310-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122321-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211959-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211933-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1

Specials
Met de zwart/wit lens, kun je zeer scherpe beelden maken en mooie zwart/wit foto’s. Je hoeft dus geen speciaal filter te gebruiken om foto’s zonder kleur af te leveren, hierdoor blijft de scherpte in de foto. Dankzij de camera opstelling kun je overigens ook mooie en scherpe foto’s maken met een bokeh effect. Daarnaast is de kwaliteit van het inzoomen erg goed voor een smartphone. Het is bijzonder om te zien hoe goed je gebouwen dichterbij kunt krijgen dankzij de 10x zoom mogelijkheid

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_110129-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_131940-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_132155-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_132629-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1

Inzoomen

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_102448-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_102515-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122153-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122224-Small.jpg?resize=274%2C137&ssl=1

Filmen
De kwaliteit van de filmpjes is prima en je kun alles goed opnemen. De camera kan in 4K met 30fps opnemen en het is ook mogelijk om met 960fps slowmotion films te maken op maximaal 720P. De telefoon heeft geen optische beeldstabilisator, maar de elektronische beeldstabilisator werkt erg goed. Hierdoor kun je filmen zonder kleine schokkende bewegingen / trillingen. Tijdens het filmen is het mogelijk om foto’s maken en in te zoomen. Je kunt tevens opnieuw op een object focussen om alles strak te laten filmen. Filmen in het donker gaat goed, voor een smartphone van deze prijs.
Videotest 1: Hond op de film

Videotest 2: Bootje varen

Videotest 3: Slowmotion, vliegende duif

Videotest 4: Slowmotion, draaikolk

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

 

OS: Android 8 (Android Pie) met Emui 8.1
Scherm formaat: 19:9 / 2240 x 1080 pixels, 6,1″ (~408 ppi)
Scherm type: OLED capacitieve touchscreen, 16M kleuren, 3D gevormd Corning Gorilla Glass 5
Multitouch: 10 vingers
Chipset: HiSilicon Kirin 970
CPU: 64 bits octa-core ARM 2*2,36 (A73) + 4*1,8 (A53)GHz + 1*NPU CPU
GPU: Mali-G72
SD card: Nee
Opslag geheugen (ROM): 128GB UFS 2.1
Werkgeheugen (RAM): 6 GB
Waterdicht: Stof- en waterdicht IP67
Hoofdtelefoon aansluiting: Nee, er wordt een USB-C naar 3,5mm converter meegeleverd
Luidspreker: Ja, Stereo
Simkaart: 2x Nano-sim
3G Netwerk: WCDMA 800/850/900/1700/1900/2100 MHz
4G Netwerk: FDD-LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2300/2600MHz
WLAN: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, wifi hotspot, 2×2 MIMO
Bluetooth: v4.2
NFC: Ja
Vingerafdrukscanner: Ja, aan de voorkant
USB: USB Type-C, 3.1
Camera (achterkant): 40+20+8 MP, normale, zwart/wit, telescoop lens, F1.8 + F1.6 + 2.4 diafragma, 3x optische zoom en 10x digitale zoom, digitale stabilisatie, dual-tone LED verlichting, PDAF
Opties: Master Ai scene detectie, Geo-tagging, touch focus, autofocus, beeld stabilisatie, portret modus, PRO instellingen, RAW ondersteuning
Video: 3840 x 2160 4K@30fps, Slowmotion op 960fps (720p), filmen met LED verlichting
Camera (voorkant): Max 24MP, F2.0 diafragma
Opties: Geo-tagging, touch focus, scherm flitser, HDR, portretmodus, digitale stabilisatie, beautyfier, glimlach detectie
Video: 2160 x 1080 Full-HD+@30fps, video stabilisatie, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting
Sensoren: Infrarood sensor (Afstandsbediening), Snelheid, afstand, barometer, stappenteller, beweging, spel rotatie, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht
Radio: Nee
GPS: GPS, A-GPS, Glonass, BeiDou
Formaat: 155 x 73,9 x 7,8 mm
Gewicht: 180g
Accu: Niet verwisselbare Li-Poly 4000 mAh accu / SuperCharge
Kleuren leverbaar: Black, Twilight, Midnight Blue, Pink
Led kleuren: RGB LED (Rood, Groen, Blauw, Wit, Geel, Cyaan en Violet)

Hier is een selectie van de gemaakte foto’s terug te vinden.
Geen enkele foto is bewerkt, ze zijn slechts voorzien van een tag en eventueel verkleind tot Full HD(+)

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_140445-Small.jpg?w=734&ssl=1

 

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_105919-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_114215-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_112201-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_133738-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_133751-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_105558-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_124028-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_124904-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_110248-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_114934-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_150224-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_155337-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122429-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_123117-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_123210-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_092011-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_173023-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_122348-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Links

Promotie video’s van de Huawei P20 Pro:

 

Hieronder nog even de belangrijkste verschillen tussen Huawei P20 Pro en de Mate 20 serie:

P20 Pro
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/P20pro.png?w=734&ssl=1
Mate 20 Pro
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20pro.png?w=734&ssl=1
Mate 20
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20.png?w=734&ssl=1
6,1″ 2240*1080 408ppi 6,39″ 3120*1440 538ppi 6,53″ 2244*1080 381ppi
OLED scherm OLED scherm LCD scherm
Stof- en waterdicht IP67 Stof- en waterdicht IP68 Stof- en waterdicht IP waarde onbekend
Vingerafdrukscanner voorin Vingerafdrukscanner in scherm Vingerafdrukscanner achterop
Kirin 970 4*2,36 (A73) + 4*1,8 (A53)GHz Kirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHz Kirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHz
40+20+8, 24MP camera’s 40+20+8, 24MP camera’s 12+16+8, 24MP camera’s
128GB Opslag 128/256GB Opslag 128GB Opslag
6GB Werkgeheugen 6/8GB Werkgeheugen 4/6GB Werkgeheugen
4.000mAh 4.200mAh 4.000mAh
Bluetooth 4.2 Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.0
USB 3.0 USB 3.1 USB 3.1
155*73,9*7,8mm 157,8*72,3*8,6mm 158,2*77,2*8,3mm
180g 189g 188g
Mate 20 X
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20X.png?w=734&ssl=1
Mate 20 Lite
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20Lite.png?w=734&ssl=1
Mate 20RS Porsche Design
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20PD.png?w=734&ssl=1
7,2″ 2240*1080 345ppi 6,3″ 2340*1080 409ppi 6,39″ 3120*1440 538ppi
OLED scherm LCD scherm OLED scherm
Stof- en waterdicht IP waarde onbekend Niet waterdicht Stof- en waterdicht IP68
Vingerafdrukscanner achterop Vingerafdrukscanner achterop Vingerafdrukscanner in scherm
Kirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHz Kirin 710 4*2,2 (A73) + 4*1,7 (A53)GHz Kirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHz
40+20+8, 24MP camera’s 20+2, 24MP camera’s 40+20+8, 24MP camera’s
128GB Opslag 64GB Opslag 256GB Opslag
4/6GB Werkgeheugen 4GB Werkgeheugen 8GB Werkgeheugen
5.000mAh 3.750mAh 4.200mAh
Bluetooth 5.0 Bluetooth 4.2 Bluetooth 5.0
USB 3.1 USB 2.0 USB 3.1
174,6*85,4*8,15mm 158,3*75,3*7,6mm 157,8*72,3*9,7mm
232g 172g 187g

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De Huawei P20 Pro is op veel gebieden een uitstekende telefoon en hij stond dit jaar even op mijn persoonlijke wensenlijst. Vanwege het formaat, heb ik er echter voor gekozen om de kleinere Samsung Galaxy S9 aan te schaffen. Het nadeel van die telefoon is dat er geen dubbele (of triple) camera op zit, daarnaast is de accu van de S9 in de praktijk minder goed dan telefoons met een grote 4000mAh accu.
De P20 Pro heeft mij eigenlijk niet teleurgesteld. De Kirin 970 processor met een Ai chipset is een goede processor en de kracht komt overeen met de Qualcomm Snapdragon 835 CPU die ook sinds 2017 in smartphones te vinden is. Huawei heeft met hun processor flinke stappen gezet en bij de Kirin 980 is dat nog verder verbeterd.
Bij mij stond Huawei niet echt bekend als een trendsetter en het gebruik van Ai klinkt futuristisch. Echter heeft Huawei flink van zich laten horen dit jaar. Niet alleen op politiek gebied, maar vooral op het gebied van Ai (in combinatie met fotografie). Als de Master Ai is ingeschakeld, dan kiest de telefoon de beste setting voor je uit, waardoor je zeer mooie foto’s kunt maken. Helaas kost die verwerking een seconde of 2 waarbij jijzelf en het voorwerp, stil moeten staan. Dit gaat helaas niet altijd goed bij bewegende mensen (kinderen) en huisdieren. Daarvoor moet je de Master Ai dus uitschakelen zodat je snel je foto’s kan maken.
De notch: deze is helaas aanwezig, maar gelukkig kun je die “onzichtbaar” maken vanuit het menu. De accu kwam niet sterk naar voren in de benchmarks, maar ik verwacht dat je in de praktijk er ongeveer 1,5 dag mee kan doen. Als ik de review van Tweakers erbij pak, dan zou de accu met gemak 2 dagen mee kunnen gaan. Doordat ik de accutest niet volgens mijn eigen standaarden heb uitgevoerd, houd ik mijn mening hierover even in het midden. Helaas is diezelfde accu niet draadloos op te laden. Vanwege de glazen achterkant van de smartphone, vind ik dat draardloos opladen een standaard feature moet zijn bij alle smartphones die een releaseprijs hebben van €600,- of hoger.
Dan de pluspunten van deze smartphone. De telefoon voelt lekker in de hand, heeft een mooi oled scherm met een aanpasbare resolutie en een krachtige processor. De camera is erg goed en dankzij de opstelling van 3 camera’s kun je 3x optisch en 10x digitaal inzoomen en dankzij kunstmatige intelligentie kun je mooie/bijzondere foto’s maken. Foto’s met bokeh effect zien er prima uit dankzij de camera’s aan de achterkant en de frontcam. Daarnaast is de telefoon waterdicht en bevat het stereo speakers.
De Huawei P20 Pro is een prima telefoon. Als je het geld hebt voor de Huawei Mate 20 Pro, dan is dat de betere keuze van deze twee. Als je iets minder te besteden hebt en voldoende hebt aan alle functies van deze high-end smartphone en op zoek bent naar een zeer goede camera smartphone, dan is de P20 Pro een zeer goede optie.
Ook deze Huawei geef ik een score van 4,5 uit 5.
Eindscore

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/45-stars.png?resize=356%2C64&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Geen automatische HDR en als je gebruik maakt van de Ai mode moet je soms enkele seconden stil blijven staan.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 De prijs is flink gezakt, maar is nog wel vrij hoog.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Een glazen achterkant, maar geen mogelijkheid om draadloos op te laden.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Houd er rekening mee dat het een grote smartphone is om vast te houden, geen 3,5mm jack heeft en dat de camera uitsteekt.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png?w=734&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Met de camera’s kun je overdag en ‘s avonds zeer goede foto’s maken.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Vanuit de software is veel aan te passen, zoals wel of geen appdrawer.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Snelle processor uit de eigen stal van Huawei.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 IP67 certificering, waardoor de telefoon zonder problemen tegen water kan.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Voor de tegenstanders van de notch: deze is softwarematig uit te schakelen.
Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.

Naar_boven

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png?w=734&ssl=1
Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto’s om mijn recente reviews te zien:

Huawei Mate 20 Pro
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132626-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
CAT S61
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/CAT_S61/IMG_20180809_191352-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

349 total views, 3 views today

Facebook berichten