Apple iPhone 7 Review (NL)

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Logo-iPhone7.jpg?w=734&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Apple heeft geen introductie nodig. Ze zijn een van de grootste technologie bedrijven ter wereld en een van de best verkopende smartphone fabrikanten. Bijna tien jaar geleden zorgde Apple voor een revolutie met haar eerste telefoon. iPhone was revolutionair vanwege het grote aanraakgevoelig scherm en tevens controversieel doordat er geen fysiek T9/Qwerty toetsenbord aanwezig was. Dankzij Apple kreeg de term smartphone een nieuwe lading. Vanwege het touchscreen, hoge internet snelheden en het toevoegen van de Appstore, zorgden ervoor dat de term Smartphone mainstream werd.

Niet lang na die introductie van de iPhone stonden telefoon fabrikanten klaar om de eerste replica’s te verkopen. Een van die merken is het inmiddels bekende Chinese merk: Meizu. Enkele weken na de introductie van de iPhone, presenteerde Meizu in 2007 de M8 met Meizu OS (een Windows CE variant). Uiteindelijk is die telefoon 1,5 jaar later pas uitgebracht. In die periode was Apple al bezig om diverse fabrikanten op de vingers te tikken vanwege de inbreuk op intellectueel eigendom. Voor Meizu betekende dat een productiestop en een verkoopverbod van de M8. Wellicht is dat ook de reden geweest dat Meizu een gat van 1,5 jaar tussen de aankondiging en release had zitten.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095009.jpg?resize=620%2C349&ssl=1

Zoals gezegd is Apple bijna 10 jaar actief op de smartphone markt. Ze zijn niet altijd de eerste met de nieuwste snufjes, maar weten de aandacht wel vaak naar zich toe te trekken bij nieuwe features. Bij de iPhone 7 serie zitten de vernieuwingen in de waterdichtheid, toevoeging van stereo speakers en het weglaten van de 3,5mm jack. Hetgeen wat het meest in het oog springt (of eigenlijk ontbreekt), is de hoofdtelefoon aansluiting. Gelukkig levert Apple een gratis lightning -> 3,5mm aansluiting mee in de doos. Hierdoor kun je gewoon je traditionele hoofdtelefoon blijven gebruiken.

Firmware versie: iOS 10.1.1 (14B100)

Globale verkoopprijs bij publicatie: €735,-

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.png?w=734&ssl=1

Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van thumbnails. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten door er op te klikken.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/De_keuze.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Jarenlang koop ik steevast de snelste smartphones in een zo klein mogelijke behuizing. Het is de laatste jaren lastiger geworden om nog parels in die categorie te vinden. De meeste merken gaan voor groot-groter-grootst, maar bij Sony kon ik steeds vertrouwen op de Xperia Compact reeks. Met de komst van de X Compact hebben ze de Compact reeks gedegradeerd van een high-end naar mid-range smartphone. In de wereld van Android telefoons, betekend het vaak dat de software ondersteuning en features van een lager niveau zal zijn dan bij de high-end reeks.
Bij het verstrijken van mijn 2-jarig telefoon abonnement, trakteer mezelf altijd op een nieuw abonnement inclusief een nieuwe smartphone. Mijn contract verloopt bijna en het is tijd geworden voor een waardige opvolger van mijn Sony Xperia Z3 compact. De opvolger moet zo klein mogelijk zijn (4,5 – 4,9″ met dunne randen) en high-end specificaties hebben. Helaas zijn er dit jaar nagenoeg geen telefoons uitgekomen die aan mijn wensen voldoen. Het leest vreemd uit mijn hand, maar ik ben blij dat Apple mensen (zoals ik) kan bedienen met deze wensen. Met de komst van de iPhone SE en iPhone 7 bedienen zij dit jaar de markt voor mensen die telefoons gewoon met 1 hand willen bedienen.

Om gebruik te kunnen maken van (nagenoeg) alle nieuwste snufjes, heb ik gekozen voor de iPhone 7.

Wat is goedkoper, een los toestel of een toestel met een abonnement?

• 2-jarig T-Mobile Stel Samen & Stel Bij abonnement
• 3GB data met 4G+ internet en 100 MB in de EU
• Onbeperkt SMS + 120 belminuten NL + EU
• Losse aanschafprijs van €160,- (inclusief verzendkosten en thuiskopieheffing)
• 24 * €36,50 voor de abonnementskosten

De totale kosten voor dit abonnement + telefoon zal na 24 maanden uitkomen op €1036,00,- (excl. jaarlijkse inflatie correctie).

(Met deze deal kan worden gekozen voor een extra maandelijkse korting van €2,50 via het gratis Samen pakket. Deze prijzen/kortingen zijn niet verwerkt in de totale kosten van de telefoon. De kosten zouden daarmee €60,- lager zijn.)

Het laagste maandbedrag voor een dergelijk sim-only abonnement kwam begin november 2016 uit op minimaal €20,-. Als dit wordt omgerekend naar een sim-only + losse telefoon (excl. aansl. kosten), dan zou de prijs voor de losse telefoon niet hoger mogen zijn dan €556,-. Bij het bekijken van de 3 goedkoopste aanbieders, kwam de prijs voor een losse telefoon uit op €758,-. Op dat moment was mijn deal ruim €200,- goedkoper bij een abo + toestel, dan bij een sim-only abonnement.

Het is duidelijk. Een telefoon + abonnement kan in bepaalde gevallen goedkoper zijn.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Hieronder is een unboxing filmpje van een andere gebruiker te bekijken:

Op het eerste gezicht is de verpakking van de telefoon redelijk eenvoudig. Een logo, specificaties, benaming van de smartphone en een plaatje van de iPhone. Het plaatje van de iPhone is echter een fraaie toevoeging. De telefoon is namelijk een 1:1 weergave van de inhoud. Doordat het plaatje wat dikker op de verpakking is geprinyt, moet het vermoedelijk een 3D effect lijken. Hoe dan ook, het is mooi gedaan door de Amerikanen.
Bij het openen van de doos kom je als eerste een mapje tegen met handleidingen. In dat mapje zitten niet alleen de handleidingen, maar ook de pin voor de sim-tray en twee fraaie stickers met het Apple logo. Onder het mapje is de telefoon te vinden. Direct onder de telefoon liggen de hoofdtelefoon en EU stekker netjes op de eigenaar te wachten. Als de hoofdtelefoon wordt omgedraaid, dan zijn aan de achterkant de lightning naar 3,5mm jack converter vinden. In het laatste vak is de lightning kabel te vinden.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_101037.jpg?resize=620%2C349&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093159-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093441-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093551-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093541-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093638-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093749-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093811-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094209-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094135-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094158-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094619-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094436-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

De inhoud van de doos:
• 1 x Apple iPhone 7 telefoon
• 1 x EU stekker
• 1 x Lightning -> USB kabel
• 1 x Headset (bedraad)
• 1 x Lightning -> 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting
• 1 x Stickervel
• 9 x documentatie

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De telefoon ziet er goed uit en voelt aan zoals een premium telefoon aan moet voelen. De telefoon ligt goed in de hand en het koude metaal laat je steeds merken dat je geen kunststof telefoon in handen hebt. Als de telefoon uit staat, is de voorkant een mooi geheel. Het scherm is aan de zijkanten voorzien van 2,5D glas, zodat het goed overloopt naar het zwarte metalen frame. De antennes zijn in dezelfde kleur gespoten als het frame. Hierdoor vallen ze niet op bij deze matzwarte uitvoering. Doordat alles goed aansluit en de kleur zwart geen vijftig verschillende tinten heeft, vind ik de iPhone 7 er mooi en uniek uitzien.

De achterkant is helaas niet geheel vlak en dat komt doordat de camera uitsteekt. Het ziet er gewoon niet mooi uit en het was netter als Apple de camera in de behuizing had gehouden. Dat kon voorkomen worden door de telefoon van 7,1mm, iets dikker te maken en de extra ruimte op te vullen met bijvoorbeeld een grotere accu. Ondanks de matte kleur, is de structuur van de achterkant glad. Dit kun je eventueel oplossen door een protector aan de achterkant aan te brengen of je telefoon in een hoesje te plaatsen.
De bouwkwaliteit is goed, maar er zijn wat kiertjes zichtbaar. Tot op heden heeft dat niet geleid tot een ophoping van vuil. De telefoon buigt of tordeert niet als een lichte druk op de telefoon wordt gezet. Bij het schudden van de telefoon zijn geen vreemde bijgeluiden te horen. Het enige wat je hoort, is de OIS sensor en dat is vrij normaal. Bij Apple is deze overigens minder goed te horen, dan bij andere telefoons.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095230.jpg?resize=620%2C349&ssl=1

De voorkant van de telefoon is voorzien van een grote glasplaat en is vrij van logo’s. Aan de bovenkant zijn een lichtsensor, (bel)luidspreker en 7MP camera te vinden. Onderaan het scherm is de homeknop te vinden. Het is een gemis dat er geen notificatie LED aanwezig is. Er is een workaround beschikbaar zodat de telefoon kan aangeven dat er een bericht binnen komt. Via de flitser kan bij elke melding een lichtsignaal worden weergegeven op het moment dat er een bericht binnen komt. Via het forum ben ik erop gewezen, dat het dan net lijkt alsof je foto’s staat te maken. Die optie heb ik dus weer snel uitgeschakeld. Mocht je het willen gebruiken, dan kan dat hier worden ingesteld Instellingen -> Algemeen -> Toegankelijkheid -> “Ledflits bij melding”.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095009-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095130-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Indeling_knoppen.png?w=734&ssl=1

• De rechterkant is voorzien van de aan-/uit knop en sim-tray.
• De linkerkant is gereserveerd voor de muteknop en twee individuele volume knoppen.
• De onderkant heeft 2 identieke roosters. Aan de linkerkant is ruimte gereserveerd voor de ‘Taptic Engine’ sensor. De rechterkant is bestemd voor de speaker en de dubbele microfoon. De lightning connector is in het midden te vinden.
• De bovenkant heeft geen connectoren of sensoren.
• Aan de achterkant van de telefoon zijn de 12MP camera, microfoon, True Tone LED verlichting met 4 leds en het glanzende Apple logo te vinden.

Teardown van iFixit: https://nl.ifixit.com/Teardown/iPhone+7+Teardown/67382

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095026-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095116-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095319-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095338-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095351-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095403-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095421-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095432-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Het 4,7″ LCD scherm heeft een resolutie van 1334 x 750 pixels en een PPI waarde van 326. Het beeldscherm is scherp en ik kan geen individuele pixels waarnemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Vanuit een pull-up menu kan met een slider de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Vanuit het hoofdmenu kan ervoor gekozen worden om de verlichting automatisch aan te laten passen. Tevens is er een nachtmodus aanwezig om te voorkomen dat je ‘s avonds/’s nachts niet meer in slaap kan vallen.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095531-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232126-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232301-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232200-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232229-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232247-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Vergelijking van het formaat met de 4,6″ Sony Xperia Z3 compact, 5″ Xiaomi Mi4 en de 5,5″ LeEco Le Max2:

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1698-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1700-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1701-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1702-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Apple’s 4,7″ scherm in vergelijking met een 5″ Xiaomi Mi4:

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1710-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1708-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1707-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1706-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Zoals je ziet, is de iPhone 7 erg groot als je het vergelijkt met andere telefoons (met een groter scherm). Ook dit is iets waar Apple aan moet werken om de concurrentie bij te blijven. Een high-end telefoon anno 2017, hoort niet zulke dikke randen te hebben. Ik hoop voor Apple dat de volgende generatie iPhones dit beter voor elkaar zal hebben.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De telefoon wordt aangedreven door een 16nm Quad-core processor van Apple. De A10 Fusion (TMGK98) is een 64 bit processor uit de fabriek van TSMC. De CPU heeft 4 cores met een maximale kloksnelheid van 2,2GHz. De 2 grootste cores worden gebruikt voor de zwaardere applicaties en de 2 kleinere cores worden ingezet voor eenvoudige handelingen. Naar verluid zijn deze 5x minder krachtig dan de 2 grotere cores. Veel informatie over deze twee kleine cores zijn niet echt te vinden.

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_48_28.png?resize=574%2C260&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_48_54.png?resize=574%2C260&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_49_28.png?resize=574%2C260&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_49_42.png?resize=574%2C260&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_22_12_54.png?resize=574%2C260&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_22_13_19.png?resize=574%2C260&ssl=1

De resultaten.
De Apple A10 is een zeer snelle processor. Ondanks het gebruik van ‘slechts’ 4 cores, staat de CPU in bijna alle benchmarks ruim bovenaan. De warmte van de telefoon is voelbaar. Dankzij het frame en achterkant, kan de warmte prima worden verdeeld over de gehele telefoon.

Games

Om te ervaren hoe goed de CPU en GPU daadwerkelijk zijn, is de telefoon getest met een aantal games. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een repertoire die ik vaker heb gebruikt: Hearthstone, Need for Speed, Mortal Kombat X, Asphalt 8 en RollerCoaster Tycoon 3. Als extra heb ik de RollerCoaster Tycoon Touch en Kill Shot Virus incl. Force Touch ondersteuning gespeeld.
Over het algemeen geeft RCT3 veel problemen en dat komt vermoedelijk door de slechte code in de Android app. Bij de iPhone 7 werkt het spel zonder problemen. Bij geen enkel spel waren lags of frame drops waar te nemen.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0469-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0792-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0763-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0785-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0753-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1834-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0757-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0710-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Van de aangegeven 2GB werkgeheugen is ongeveer 650MB beschikbaar. Het lijkt erop dat iOS bijna 1,3GB in beslag neemt. In de praktijk houd je slechts 30-100MB over, maar daar zal je geen last van hebben. Op het moment dat meer werkgeheugen nodig is, zal het OS apps op de achtergrond afsluiten.
De telefoon is voorzien van 32GB intern opslaggeheugen. Van de 32GB is 27,82GB beschikbaar als partitie. Van die ruimte is 4,6GB in beslag genomen door het OS en de standaard apps + data. De resterende 23GB, kan de gebruiker naar eigen inzicht gebruiken voor apps, games, documenten, foto’s, filmpjes, muziek, etc..

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0036-Small.png?resize=180%2C320&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0040-Small.png?resize=180%2C320&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0387-Small.png?resize=180%2C320&ssl=1

Update software

De nieuwste software zal automatisch via OTA (Over-The-Air) naar de telefoon worden gestuurd. Daardoor heb je er zelf weinig tot geen omkijken naar. Het enige dat je moet doen, is de update downloaden en installeren. Enkele dagen voordat deze review online kwam, is iOS 10.2 uitgerold en geïnstalleerd. De review is daar niet op gebaseerd, maar tot nu toe merk ik nog geen voor- of nadelen.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0032-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0033-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0034-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0037-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1

De telefoon is volledig gereviewd met firmware versie: iOS 10.1.1 (14B100)

Hoofdscherm

De telefoon is niet voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Alle apps zijn na installatie direct op het hoofdscherm te vinden. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van mappen. Het is ook mogelijk om widgets te gebruiken, maar deze kunnen niet willekeurig op het hoofdscherm worden geplaatst. Widgets komen op de eerste pagina terecht, dezelfde pagina waar het laatste nieuws en agenda afspraken zichtbaar zijn.

Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. Vanaf het notificatie menu (recente meldingen) kun je naar rechts schuiven om snel de widgets te bekijken. Als je in het hoofdscherm vanaf het midden naar beneden schuift, dan zijn zes Siri-suggesties te zien. Dat zijn apps die onlangs zijn gebruikt. In dat scherm is tevens een zoekveld aanwezig om zoekopdrachten op de telefoon of op het internet uit te voeren.
Het notificatie menu is voorzien van maar één tabblad. Hierdoor zijn de notificaties wel zichtbaar, maar snelkoppelingen naar instellingen bijvoorbeeld niet. Deze opties zijn te benaderen door vanaf het hoofdscherm van beneden naar boven te schuiven. Hier zijn onder ander de nachtmodus, helderheid van het scherm, zaklamp en wifi schakeling te vinden. Met een veeg naar links kom je terecht op de muziekspeler.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0021-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0022-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1858-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0430-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0432-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0433-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0434-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0438-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0775-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0925-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1

Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi gebruikt om foto’s te uploaden. De verbinding is daarbij de gehele tijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat.

GPS
Veel Locatievoorziening opties stonden aan tijdens het testen van de GPS. Mede hierdoor werkt GPS buitenshuis en binnen in de woning zonder problemen. Met de app Sportstracker is bekeken hoe accuraat de GPS daadwerkelijk is. De conclusie is kort. De GPS blijft goed binnen een straal van 2-5 meter van mijn afgelegde route. De gerapporteerde snelheden zijn accuraat en er zijn geen vreemde snelheidspieken te zien.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1969-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1968-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1970-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1971-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1

Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. De iPhone 7 werd direct door de (Android)autoradio herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed verstaanbaar via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.

Bellen

T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. “Smartdialing” is niet beschikbaar vanuit de Toetsen weergave. Via contacten kun je echter wel gebruik maken van een soortgelijke zoekoptie. Hierdoor kun je met een naam of gedeelte van een telefoonnummer snel iemand opzoeken.

Luidspreker

De iPhone 7 is voorzien van stereo speakers. De speakers bevinden zich bovenin de telefoon bij de (bel)luidspreker en aan de rechterkant van de lightning poort. De speakers kunnen hard genoeg om muziek voor jezelf af te spelen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het geluid gedempt kan worden als de handpalm ervoor ligt.

Homeknop / Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner is aan de voorkant, in de homeknop te vinden. Sinds de iPhone 7 is het geen fysieke knop meer, maar een capacitieve knop die wat lager in de behuizing ligt. De knop kan in drie verschillende trilstanden worden ingesteld. De knop is niet voorzien van achtergrondverlichting. Die verlichting is eigenlijk ook niet nodig als er slechts één knop is, maar misschien kan Apple bekijken of ze daarin een notificatie LED kunnen bouwen. Dat zou namelijk mooi, elegant en functioneel zijn. Je mag momenteel gewoon verwachten dat er in elke mid-range en high-end telefoon een notificatie LED aanwezig is.
Even terug naar de homeknop, deze is voorzien van de perfecte vingerafdrukscanner. Een kort tikje is al voldoende om de vingerafdruk uit te kunnen lezen. Ik geef hierbij graag mijn complimenten aan Apple die de hard- en software van de vingerafdrukscanner perfect op elkaar hebben afgestemd. De vingerafdrukscanner wordt overigens pas actief als het scherm aan staat. Over het algemeen is het voldoende om de telefoon op te tillen om het scherm automatisch aan te laten gaan (dit staat standaard aan in de instellingen).
Als je twee keer op de homeknop drukt, dan zie je een geschiedenis van alle applicaties die je hebt geopend. Als je drie keer op de knop drukt, dan kom je uit bij het vergrootglas. Het lijkt erop dat de camera app wordt gestart, maar de interface ziet er net iets anders uit. De functie van 3 keer klikken kan eventueel nog worden aangepast via de opties onderin bij Toegankelijkheid.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0002-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0012-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1803-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0378-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1961-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1

Internet / browser

Om gebruik te maken van het 4G netwerk, heb ik gebruik gemaakt van een T-Mobile simkaart in de omgeving van Eindhoven. De internet snelheid is met ongeveer 100-115Mbit zeer goed te nomen. Uiteraard is de telefoon geschikt voor alle 4G netwerken in Europa. Mocht er geen 4G beschikbaar zijn, dan kan er vaak worden teruggevallen op 3G internet.
De Safari browser mist een aantal functies die naar mijn idee redelijk standaard zijn. De pagina herladen door naar beneden te schuiven is niet beschikbaar en snel naar beneden scrollen via een ingebouwde functie is er ook niet. Snel omhoog scrollen is echter wel mogelijk. Dit kun je doen door in een app op het klokje te drukken. Dit geldt niet alleen bij de browser, maar ook voor andere (externe) apps.
In Opera en Google Chrome is een pijl zichtbaar als je snel naar beneden of boven gaat. Deze features zijn gelukkig beschikbaar via o.a. deze twee browsers en ik ben blij dat Apple dit soort apps heeft toegelaten aan de Appstore. Verder is de browser niet heel bijzonder, maar als je Force Touch wil gebruiken op het web, dan zal dat helaas via Safari moeten.

Speciale instellingen

Toetsenbord:
Het standaard toetsenbord vind ik niet prettig. Ik mis een veeg/swype mogelijkheid. Deze feature is ongeveer 5 jaar standaard beschikbaar op Android telefoons. Om alsnog gebruik te maken van die functionaliteit, heb ik SwiftKey geïnstalleerd. Deze werkt prettig en net zo snel als het standaard toetsenbord. Het valt op dat Apple ervoor heeft gekozen om wachtwoorden en pincodes altijd via het eigen toetsenbord in te laten voeren. Veel externe toetsenborden verzamelen namelijk gegevens om bijvoorbeeld formulieren sneller in te laten vullen of om je schrijfstijl aan te leren. Deze gegevens worden ergens bewaard en dat is niet altijd op de telefoon. Om ervoor te zorgen dat je wachtwoorden niet in verkeerde handen vallen, schakelt iOS automatisch terug naar het originele toetsenbord op het moment dat je een wachtwoord/pincode in moet vullen.

Force Touch:
Force Touch is een leuke toevoeging die ik eerlijk gezegd niet veel heb gebruikt. Het is geweldig dat je opties tevoorschijn kunt halen door er zacht of hard op te drukken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld snel de pagina achter een link bekijken of een foto inzoomen. Je kunt het ook gebruik om snel naar de vorige app te gaan. Dit doe je door wat harder aan de zijkant te drukken en naar binnen te swipen. Ik vind Force Touch in ieder geval een mooie functie die in de toekomst wellicht meer kan bieden dan ik tot op heden heb ervaren.

AssistiveTouch:
Deze optie zit verscholen in de instellingen. Hiermee kun je een waaier van opties tevoorschijn halen zodat je daaraan snelkoppelingen kunt toevoegen. Bij Miui staat dat bekend onder Floating Touch. Het is een optie die is op te roepen door een bolletje aan de zijkant van je scherm (je kunt het bolletje vrij bewegen over de randen van het scherm). Een van de belangrijkste snelkoppelingen kan zijn: Thuis. Dit zorgt ervoor dat je nog in kan loggen als je homeknop defect is. Inloggen is namelijk pas mogelijk als je de virtuele of fysieke homeknop indrukt.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0375-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0379-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0377-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0376-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0703-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1

Hoe is de standaard software?
Doordat ik de laatste jaren louter positieve reacties te horen kreeg van iPhone gebruikers, ging ik die verhalen bijna geloven. Eerst zien, dan geloven dacht ik altijd. In het verleden (zo’n 4-5 jaar geleden), kreeg ik te horen dat veel dingen niet optimaal waren. De camera was ver onder het niveau van vergelijkbare andere telefoons, de accu was echt een drama, de browser kon geen Flash aan en de accu kon met moeite 2 dagen overbruggen (in die tijd was 3-5 dagen standby vrij normaal). De tijden zijn veranderd. Inmiddels is de iPhone een gevestigde naam waarbij alles perfect lijkt te zijn.
Ok, de randen rondom de telefoons zijn erg groot, maar zijn er softwarematig nog tekortkomingen?

iOS intuïtief?: Helaas is de software niet altijd intuïtief en op dat soort momenten mis ik de terug knop.
Voorbeeld: Vanuit een e-mail kun je op een link klikken. Vaak zie je bovenin een pijltje om naar je vorige programma te gaan. Dit pijltje is niet altijd beschikbaar, waardoor je niet via slechts 1 tik, 1 stap terug kunt. Wellicht komt dit doordat sommige links direct via een app worden geopend i.p.v. de ingebouwde browser. Dankzij een gebruiker heb ik gemerkt dat je ook door middel van Force Touch een vorige applicatie snel kunt openen.

Geluidsinstellingen: Ik ben nog steeds op zoek naar de mogelijkheid om geluid individueel af te stemmen. Het gaat dan om het geluid van mijn notificaties/beltonen, video’s of muziek die ik afspeel en van het alarm. Het is mogelijk om het geluid van je muziek in te stellen, maar als je het geluid van notificaties uit wil zetten dan moet de muziek op dat moment uit staan. Het zou prettig zijn als het geluid vanuit een instelling was aan te passen of vanuit het geluidsicoon aangepast kon worden.

Videospeler: Het is even wennen en het komt niet overeen met alle andere videospelers die ik heb gebruikt. De volumebalk en de afspeelbalk in een film staan verkeerd om. De volumesbalk is aan de onderkant en de afspeelbalk is bovenin te vinden. Als ik dit vergelijk met bijvoorbeeld VLC of YouTube, dan zie je dat de keuze van Apple afwijkt van deze twee voorbeelden / de norm.

Links controleren: Tijdens de testperiode is het opgevallen dat het niet altijd eenvoudig is om de link van een webpagina te controleren. Dat kwam doordat ik geen gebruik maakte van het standaard toetsenbord. Als je dat wel doet, dan kun je gebruik maken van de Force Touch techniek. Klik in de browser op de link die in beeld staat en gebruik het toetsenbord als touchpad. Hierdoor kun je eenvoudig naar links en rechts scrollen om een link volledig te bekijken.

Verder heb ik een aantal punten aangestipt over het ontbreken van het notificatie LED, onderdelen van het toetsenbord, de browser en de software bleef de eerste weken ook regelmatig steken. Daar bovenop komt de kwaliteit van de foto’s. De resultaten zullen in het volgende hoofdstuk worden besproken. De camera is helaas niet het hoogstandje van de iPhone 7 geworden en dat komt vermoedelijk door de software.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1865-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1864-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1870-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1921-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1922-Small.png?resize=109%2C194&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Foto’s

In een vergelijking met 2 andere telefoons, kwam de iPhone er niet duidelijk als winnaar uit. De concurrenten waren een Chinese smartphone van zo’n €250,- en mijn 2 jaar oude Sony Xperia Z3 Compact. Volgens een aantal gebruikers op het forum van Tweakers, blijkt dat de foto’s van de iPhone 6 en 6S van een betere kwaliteit zijn dan dit model. Dankzij speciale apps zoals Adobe Lightroom, zou het mogelijk moeten zijn om de foto’s in RAW op te slaan en via manuele instellingen prima resultaten weer te kunnen geven. Uiteraard is het ook op andere telefoons mogelijk om door middel van andere software betere foto’s uit een telefoon te halen. Het is een work-around die wat mij betreft niet nodig hoeft te zijn om flagship-waardige foto’s te kunnen maken.

Via de onderstaande link is de blog terug te vinden waarin ik de 3 telefoons heb onderworpen aan een foto test.
Kiswum.com: Uitslag iPhone 7 foto test
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Camera-test.png?resize=600%2C568&ssl=1

De kwaliteit van de foto’s is heel goed, totdat je inzoomt op de gemaakte foto. Op dat moment valt op dat de beelden korrelig worden en gaan veel details verloren. Dit effect is ook zichtbaar bij goedkopere high-end telefoons, maar details bleven dan wel aanwezig. Denk daarbij aan grassprietjes of zandkorrels die wel zichtbaar blijven bij andere smartphones. Het lijkt erop dat dit een probleem is in de software en niet zozeer de hardware. Laten we hopen dat Apple hier aandacht zal besteden.
Om de beste kwaliteit uit de foto’s te halen, kun je ervoor kiezen om HDR handmatig in te schakelen of automatisch in te schakelen. De camera kan snel foto’s maken, maar af en toe wil de telefoon zichzelf nog een keer focussen terwijl je alles al goed had ingesteld. Hierdoor mislukken foto’s wat vaker dan bij andere telefoons.

De camera kan direct vanaf het lockscreen worden opgestart. Als de camera vanaf het hoofdscherm wordt opgestart, dan duurt het ongeveer 2 seconden om een scherpe foto te maken. Dit wordt mede mogelijk gemaakt doordat er gebruik wordt gemaakt van PDAF. Het scherpstellen van een foto gaat daardoor lekker snel. Er zijn een aantal standaard opties beschikbaar om de best mogelijke foto’s te maken. Zo kan er gebruik worden gemaakt van de standaard opties zoals burstmodus, panorama, (automatische) HDR en scènes. Helaas zijn er nagenoeg geen manuele instellingen, waardoor bijvoorbeeld de ISO waarde niet is aan te passen of de resolutie van foto’s.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0879-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0883-Small.png?resize=274%2C154&ssl=1

Fotograferen in het donker gaat redelijk goed en de kwaliteit komt overeen met andere toppers. Als de flitser wordt gebruikt, dan is deze duidelijk aanwezig. Het licht reikt verder dan veel andere telefoons.
Overall heeft de iPhone 7 een acceptabele camera. Het verschil tussen een Chinese High-end telefoon en deze iPhone is alleen zichtbaar bij de nachtfoto’s.


Ter info: Volgens DXOmark behoort de camera van de iPhone 7 tot de top. De iPhone 7 krijgt daar een score van 86/100 punten. De beste camera uit hun smartphone test, is de Google Pixel met 89/100 punten. De iPhone 7 staat daarmee op een gedeelde vierde plaats. Dit komt niet echt overeen met het resultaat wat ik in een real-life test haal. Wellicht is de kwaliteit wel heel goed in geconditioneerde omstandigheden of in combinatie met een statief.
https://www.dxomark.com/M…a-review-better-than-ever

Avondfoto’s:

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0353-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1  
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0398-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0408-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0334-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0986-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1619-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1526-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1292-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0982-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0325-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1640-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2057-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2071-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1

Zoom:

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0852-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0853-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0136-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0138-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0116-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0118-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1

Frontcam

De kwaliteit en snelheid om foto’s te maken is goed. De nachtfoto’s kunnen worden bijgestaan door een unieke flitser. Apple heeft ervoor gekozen om het scherm op te laten lichten om een flitser na te bootsen en dat is een slimme zet.
De foto’s die overdag worden gemaakt zien er goed uit. De hoeveelheid licht dat aanwezig is in de ruimte, blijft nog wel zeer belangrijk voor goede foto’s. De kwaliteit gaat snel achteruit als het donkerder wordt, waardoor korrels snel zichtbaar zijn.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0346-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0347-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1590-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0668-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0623-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0308-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1

Filmen

De kwaliteit van de filmpjes zijn acceptabel. Hij steekt er niet bovenuit in vergelijking met andere camera’s, maar doet wat ie moet doen. De camera kan films maken op maximaal 4K en 30fps. Slowmotion films worden geschoten in 720P op 240fps of 1080p op 120 fps. De instellingen zijn niet te vinden in de camera app. Ze zijn echter wel op te roepen via instellingen -> Foto’s en Camera. Tijdens opnames is het niet mogelijk om te pauzeren, maar het maken van foto’s tijdens een opname is wel mogelijk. De LED flitser is sterk genoeg, hierdoor kun je ook objecten op beeld krijgen die wat verder weg staan dan 3-5 meter.
De kwaliteit van de frontcam is goed genoeg voor veel doeleinden. Films maken of videobellen met de frontcam kan zonder noemenswaardige problemen. De kwaliteit is daar goed genoeg voor.

Schommeltest:

Videotest met bewegende vrachtwagens:

Videotest Glow:

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1124-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1128-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1

Videotest Glow 2:

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1275-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1142-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1

Videotest Glow 3:

Videotest Glow 4:

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 1960mAh accu. Tijdens het testen is er gebruik gemaakt van een simkaart van T-Mobile en stond het volgende continu aan: Wifi, GPS, Bluetooth. Synchronisatie met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, LinkedIn en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) 45-60% over bij een Gebruik van ongeveer 4 uur. Dit is het resultaat wat ik verwacht van een smartphone. Helaas slagen weinig telefoons erin om dergelijke resultaten neer te zetten. Tot nu toe heb ik dit alleen bij de Sony Xperia Compact reeks gezien.
Na zo’n 36-40 uur is de telefoon op en moet hij worden opgeladen. Het Gebruik van de iPhone 7 stond op dat moment op 8-9 uur (rond 22.00 uur de volgende avond). Uiteraard is dit resultaat niet haalbaar als je dagelijks 1 uur of langer een spel speelt of enkele uren per dag films kijkt op een smartphone.

Verbruik na ongeveer 40 uur

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1866-Small.png?resize=180%2C320&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1867-Small.png?resize=180%2C320&ssl=1

Verbruik na ongeveer 16 uur

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1860-Small.png?resize=180%2C320&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1861-Small.png?resize=180%2C320&ssl=1

Om een statistisch beeld te geven over de accu is er tevens gebruik gemaakt van de GFX Battery test.

(Statistische benchmarks voor accu’s zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accutijd te bepalen. Werkelijke accutijd is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_50_14.png?resize=574%2C260&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1
OS: iOS 10.1
Scherm formaat: 1334 x 750 pixels, 4,7″ (~326 ppi)
Scherm type: IPS LCD capacitieve Force Touch scherm, 16M kleuren
Multitouch: 10 vingers
Chipset: Apple A10
CPU: 64 bits Quad-core ARMv8-A 2 * 2,33GHz en 2 * 1,1GHz cores?
GPU: PowerVR GT7600 Plus
SD card: Niet aanwezig
Opslag geheugen (ROM): 32/128/256 GB
Werkgeheugen (RAM): 2 GB
Waterdicht: Ja, IP67
Hoofdtelefoon aansluiting: Nee, maar wel lightning ->3,5mm converter
Luidspreker: Ja, stereo
Simkaart: 1x Nano-sim
3G Netwerk: WCDMA 850/900/1800/1900 MHz
4G Netwerk: FDD-LTE 700/850/900/1700/1800/1900/2100/2300/2600 MHz
Data snelheid HSUPA/HSDPA/LTE: HSUPA 5,8 Mbps / HSDPA 42 Mbps / LTE 50Mbps – 450Mbps
WLAN: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, Wifi hotspot, MIMO, Intel XMM 7360
Bluetooth: v4.2, A2DP
NFC: Ja, alleen voor Apple Pay
Vingerafdrukscanner: Ja, in de homeknop (Touch ID)
USB: Lightning aansluiting
Camera (achterkant): Max 12MP (4:3) 4032 x 3024 pixels, F1.8 aperture, autofocus, True Tone Flash met 4 leds, saffierglas
Opties: Geo-tagging, touch focus, automatische HDR, OIS, burstmodus, panorama, live foto’s, vertraagde opname
Video: 3840 x 2160 4k@30fps, HDR, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting, slowmotion 240fps 720p opname en 120fps Full-HD opname, 5x digitale zoom, timelapse
Camera (voorkant): Max 7MP (4:3) 3840 x 2160 pixels, F2.2 aperture
Opties: touch focus, live foto’s, oplichtend scherm bij foto’s
Video: 1080p@30fps
Sensoren: M10 bewegingscoprocessor, stappenteller, snelheidsmeter, gyroscoop, barometer, nabijheid, kompas, licht
Radio: Nee
GPS: GPS, A-GPS, GLONASS
Formaat: 138,3 × 67,1 × 7,1mm
Gewicht: 138g
Accu: Niet verwisselbare Li-Ion 1960 mAh accu
Kleuren leverbaar: Roségoud, goud, zilver, zwart, gitzwart
Led kleuren: Geen LED aanwezig

Hier is een selectie van de gemaakte foto’s terug te vinden.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0096-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0161-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0164-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0314-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0369-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0489-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0640-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0663-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0746-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0823-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0888-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0829-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0836-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0839-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0848-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0893-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1010-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1982-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2080-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2089-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2107-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2150-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2152-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2153-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1735-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1465-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1496-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2164-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1517-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0683-Small.jpg?resize=186%2C140&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Om de telefoon onbeschadigd door de reviewperiode heen te krijgen (en ook daarna), heb ik een hoes en protectors gebruikt.
Het hoesje is van het merk Senza en is bij Belsimpel aangeschaft voor €18,95. De screenprotectors zijn van het merk Savvies en kosten slechts €5,90 voor 6 stuks. Deze zijn afkomstig van de eBay verkoper Maxi-displayschutz4u.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074738-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074756-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074808-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074849-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074857-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074907-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074917-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074930-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074955-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_075020-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Links

• De telefoon is afkomstig van Belsimpel.nl en hier is de directe link naar de iPhone 7
Officiële pagina van de iPhone 7
iPhone 7 discussie forum op Tweakers
Uitslag van de blinde foto test

Reviews

Tweakers
Hardware.info
Nu.nl
iPhoned
The Verge
Engadget

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Als je een iPhone in huis haalt, dan verwacht je het beste van het beste. Eigenlijk mag er niets onderdoen in vergelijking met andere telefoons. Doordat de hardware en software bijna 10 jaar door Apple zelf wordt ontwikkeld, mag je verwachten dat alles is gefinetuned.
De verpakking ziet er simpel, maar doordacht uit. Als je goed kijkt is de iPhone op het plaatje een exact schaalmodel van de telefoon in de doos. De matzwarte iPhone 7 vind ik er mooi uitzien en de antennes zijn mooi meegekleurd. Hierdoor vallen ze nauwelijks op in het metalen frame. De telefoon ligt prima in de hand, maar het had vele millimeters smaller en lager moeten zijn. Doordat de achterkant redelijk glad is, is het geen overbodige luxe om een backprotector aan te brengen of een hoesje te gebruiken.

De hardware is zeer goed en dat is met name te zien in de benchmarks. Dit is een van de snelste telefoons die momenteel beschikbaar is en dat hebben ze in een 4,7″ – 5″ behuizing kunnen proppen. Alle spellen werkten zonder problemen. Dit kan aan de snelle hardware liggen, maar ik vermoed dat hierin de kracht van iOS naar voren komt. Deze werkt gewoon zeer goed samen met de interne hardware. De camera had in de behuizing mogen blijven. Dit is onder andere te bereiken door de iPhone iets dikker te maken. Hierdoor wordt de houvast niet slechter, mits je de randen afgerond houdt. De ruimte tussen de handpalm en achterkant telefoon heeft namelijk nog een speling van 2 – 3cm. De kwaliteit van de camera valt een beetje tegen. Ik had het beste van het beste verwacht en uiteindelijk kunnen oudere telefoons en Chinese high-end smartphones goed meekomen met de iPhone.

Als je van Android naar iOS overstapt, dan weet je dat je aan bepaalde dingen moet wennen. Er is geen LED flitser aanwezig en een fysieke terugknop is er ook niet. Daarnaast verwacht je soms een terugknop bovenin beeld te krijgen, maar dat is niet altijd het geval. Mede daardoor is de software niet altijd consistent. Standaard apps zoals de browser, toetsenbord en telefoon dialer lopen velen jaren achter op standaard apps binnenin Android. Daarin mis ik zaken zoals: snel scrollen, swype en smartdialing. Van de software kun je er gelukkig van op aan dat deze meerdere jaren ondersteuning zal bieden en dat de telefoon daardoor ook na drie jaar nog steeds veilig is om te gebruiken. De vingerafdrukscanner is superieur en werkt eigenlijk altijd. Sinds de iPhone 7 zijn Apple telefoons waterdicht en dat zorgt ervoor dat je de telefoon in alle weersomstandigheden kunt blijven gebruiken. Apple heeft daarvoor helaas de 3,5mm aansluiting opgeofferd en als je naar andere fabrikanten kijkt (Sony en Samsung), dan zie je dat het niet nodig is om waterdichtheid te garanderen.

De meeste minpunten zijn al bekend voordat je de telefoon zou bestellen. Hierdoor tellen veel punten niet zwaar mee. Het is lastig om deze telefoon een cijfer te geven die daadwerkelijk laat zien wat hij waard is. Als Android gebruiker, geef ik de telefoon 3,5 sterren. iPhone gebruikers zullen de telefoon wellicht 4,5 sterren geven doordat ze al bekend zijn met het OS. Ik ga voor de gulden middenweg en geef de iPhone 7 een score van 4 sterren.

Eindscore
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png?w=734&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 De camera stelt teleur in vergelijking met de voorganger en telefoons die de helft minder kosten
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Telefoon had kleiner kunnen zijn. Met 4,7″ is het ongeveer net zo groot als een 5″ telefoon
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Gladde achterkant
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Hoge aanschafprijs
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 De software is niet altijd intuïtief
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 De camera steekt uit
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Geen notificatie LED
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Er worden veel (onnodige) apps meegeleverd en deze nemen veel ruimte in beslag (categorie bloatware)
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Geen hoofdtelefoon aansluiting en ook geen SD kaart ingang

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Stof- en waterdicht
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Gegarandeerd jarenlang software updates
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Prima accu
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Force Touch is een leuke gimmick
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Optische beeldstabilisatie van de camera (OIS)
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 De telefoon straalt klasse en luxe uit (matzwarte uitvoering)
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Zeer krachtige hardware
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Stereo speakers

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/4-star.jpg?resize=356%2C64&ssl=1
Naar_boven

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png?w=734&ssl=1

 

Naar_boven

145 total views, 0 views today

Facebook berichten