Review Teufel Cinebar Lux (NL)

In september 2019, werd de Teufel Cinebar Lux tijdens de IFA getoond. Genodigden konden de soundbar tijdens de persdagen zien en beluisteren in het Berlijnse pand van Teufel. Dat soort dagen zijn hét moment voor journalisten, reviewers en audio liefhebbers om de nieuwste producten te bekijken en te beluisteren. Voor mij waren deze demodagen erg prettig doordat je direct contact had met de fabrikant en product specialisten.

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20190906113027-Small.jpg

Vanwege het Corona (Covid-19) virus zijn veel evenementen en beurzen dit jaar verplaatst of afgelast. Volgens de organisatie van de IFA, zal die beurs dit jaar wél door gaan in Berlijn. Dit jaar zal het echter op veel kleinere schaal plaatsvinden en zonder consumenten. Hierdoor zal de beurs vooral voor B2B en journalisten open zijn. Dit zal er vermoedelijk voor zorgen dat pop-up stores worden geopend, kleine zalen worden afgehuurd of afgesloten booths op de beursvloer worden geplaatst. Op deze manier kunnen de genodigden directe demo’s van de fabrikanten zien. Wat mij betreft kan deze nieuwe manier van presenteren prima worden uitgevoerd zoals Teufel het vorig jaar heeft gedaan.

De IFA zal dit jaar van 3 tot en met 5 september worden gehouden in Berlijn.

 

Ik wil bij deze Teufel bedanken voor het beschikbaar stellen van deze Teufel Cinebar Lux soundbar.

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.png

 

Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto’s. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.

 

Product: Teufel Cinebar Lux
Globale prijs bij publicatie: €799,-.
Laatst gebruikte firmware versie: 2.12.3

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties_2.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Specificaties-Small.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

De Cinebar Lux is verpakt in een kartonnen doos van gerecycled papier. Op de doos staan enkele specificaties van de speaker bar, zoals de kleur en het formaat. Er zijn ook enkele logo’s afgedrukt waarop je kunt zien dat de soundbar ondersteuning biedt voor onder meer : Dolby Audio, DTS Digital Sound en Spotify.

 

Bij het openen van de verpakking zijn de Euro stroomstekker, handleiding en metalen afstandsbediening zichtbaar. Onder de volgende laag piepschuim, is de soundbar te vinden. Om het tijdens de reis tegen krassen te beschermen is de soundbar in zachte folie gewikkeld.

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220190845-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220191538-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220191649-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220191600-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192434-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192837-Small.jpg

 

Inhoud van de doos:

  • 1 x Teufel Cinebar Lux speaker
  • 1 x Handleiding
  • 1 x CB Lux RC Afstandsbediening
  • 1 x Euro stroomstekker (C7)
  • 1 x Inbus schroevendraaier voor de afstandsbediening

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

Met 114cm heeft de soundbar het formaat van een oude 42″ of recente 50″ tv. Hij zou daardoor goed onder de meeste tv’s passen. De Cinebar Lux is verkrijgbaar in zwart of wit. Bij de witte variant is het plastic omhulsel voorzien van een matte witte coating en daarbij is de stof van de soundbar zwart. Bij de zwarte variant is het geheel zwart gebleven, waardoor de soundbar iets minder goed op zal vallen onder de tv.

Het (zwarte) stof trekt snel stof en haartjes aan, waardoor het lastig is om de soundbar schoon te maken. Tip van de vrouw des huizes: gebruik hiervoor Swiffer doekjes. Die doekjes trekken de haartjes aan, waardoor het stof van de soundbar schoon en netjes blijft. Het plastic materiaal kan eenvoudig met een licht vochtige doek worden schoongemaakt. Zodat vlekken snel verdwenen zijn.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Speakerbars-Small.jpg

 

Met twee bass woofers en zes speakers voor de hoge, midden en lage tonen is de soundbar zeer goed gevuld, maar er is meer. De speaker loopt aan de zijkanten een stukje naar buiten toe. Hierdoor is de voorkant 6,5cm smaller dan de achterkant. Doordat de speakers aan de zijkant schuin naar voren zijn gericht, heeft Teufel het mogelijk gemaakt om het geluid beter de kamer in te sturen. In samenwerking met twee (naar boven gerichte) speakers, moet dit geheel voor een fantastisch surround effect zorgen!

Echter valt dit in de praktijk niet altijd mee. Tijdens het testen van de soundbar merkte ik toch iets waardoor het geluid niet vol genoeg was. Door het Dolby Audio logo en de omhoog gerichte speakers had ik Dolby Atmos geluid verwacht. Echter was dat meer dan ik mocht verwachten. Meer informatie over de geluidservaring, is in het volgende hoofdstuk te lezen.

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Speakers-Small.jpg

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192350-Small.jpg

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192558-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192612-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192646-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192709-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192912-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192923-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220193028-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192932-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220193040-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220193006-Small.jpg

 

Om de aansluitingen te beschrijven, zal ik dit keer beginnen met het beschrijven van de onderkant van de soundbar, daar zijn tenslotte de belangrijkste elementen te zien. Van links naar rechts is het als volgt ingedeeld: Een C7 aansluiting voor de Europese stroomstekker, HDMI ingang, HDMI uitgang (tv), optische ingang en in het midden een rode label om de kabels achter te begeleiden.

Aan de andere kant zijn de subwoofer uitgang, aux ingang, 100Mbit LAN aansluiting, USB poort, setup (synchronisatie)knop en de reset knop te vinden. Ook hier is in het middel een rode label te zien waarachter je de bekabeling kunt begeleiden.

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Lux_Omschrijving-Small.png

 

Aan de bovenkant zijn fysieke drukknoppen te vinden waarmee de Bluetooth verbinding opgezet kan worden en de bron van het geluid aangepast kan worden. Vervolgens zijn de knoppen voor BT media aanwezig om de vorige track te beluisteren, te starten/pauzeren en de volgende track kiezen. Het rijtje wordt aangevuld met knoppen om de volume lager en zachter te laten klinken (dit geldt voor alle bronnen via de soundbar).

Aan de voorkant is het display zichtbaar en daaronder is de indicatie LED van de soundbar aangebracht.

Aan de achterkant zijn de oogjes/uitsparingen aangebracht, waarmee de soundbar van 4,4kg aan de wand gehangen kan worden.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Praktijk.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

De soundbar is in eerste instantie achter een 7.2 receiver geplaatst. Dit was geen goed plan en deze beginnersfout wil ik de lezers dan ook graag behoeden. Als je gebruik maakt van een soundbar, dan moet je dat zonder een receiver gebruiken. Doordat de soundbar gebruik kan maken van 1 HDMI ingang en uitgang, is het van belang dat je alle HDMI aansluiting op je tv gebruikt en niet op je receiver. Met een receiver, soundbar en tv, moet het geluid en beeld via diverse apparaten lopen en dat gaat niet altijd goed. In het huishouden van een gezin wordt de opstelling gecompliceerd en dan is het ook niet mogelijk om het geluid van alle apparatuur via de soundbar te laten lopen.

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/20200304_161448-Small.jpg

 

Nadat ik de speaker op andere apparatuur had aangesloten, kwam het geluid en de eenvoud en soundbar veel beter tot z’n recht. Dankzij de ARC/CEC aansluiting, kan de soundbar automatisch worden opgestart als je de tv aanzet. Tot dat moment klinkt het geluid nog niet uit echt vol, daarvoor is het noodzakelijk om Dynamore via de instellingen in te schakelen zodat alle speakers een vol geluid kunnen geven. Desgewenst kan de set nog worden uitgebreid met een losse subwoofer voor de lage tonen en 2 draadloze achterspeakers (zoals de Teufel Effekt) om een veel betere surroundsound weer te geven. Dankzij HDMI 2.0 is het mogelijk om UHD 4K 60fps / 8K 30fps beelden bit naar de tv te sturen.

De speaker is enkele maanden in onze woonkamer volledig getest door het gehele gezin. Dat was met rustige en harde muziek, maar vooral met films met (Dolby) Surround Sound. De soundbar was daarbij aangesloten met een losse subwoofer.

Tijdens de reviewperiode is het wow effect helaas uitgebleven. In vergelijking met onze oude 5.1 speakerset, haalden wij daaruit een mooier geluid uit die vijf fysieke speakers. Ik ben er nog niet achter of de akoestiek in onze woning te wensen overlaat, maar de special effects zijn helaas niet (goed) waar te nemen met deze soundbar. Bij speakers met dit prijskaartje en de techniek van Teufel had ik meer verwacht. Bij het doornemen van andere reviews is vooral te zien dat zij gebruik hebben gemaakt van 2 extra speakers om een voller geluid te krijgen. Dit verklaart mogelijk de positievere geluiden vanuit die hoeken.

Stereo geluid is goed waar te nemen en dat klinkt erg goed. Als je overschakelt naar een film en helikopter over je heen ziet vliegen, dan wil je dat ook via je je oren waarnemen. Dat zijn het soort geluidseffecten dat wij missen bij deze soundbar. Het geluid komt daarbij vooral van voren en niet van boven en ook niet goed genoeg van achteren. Als test, heb ik de soundbar ook in een kastenwand geplaatst zodat het opwaartse geluid sneller naar beneden wordt weerkaatst, maar ook dan is het geluid redelijk te noemen. Het effect van het geluid is waar te nemen in het onderstaande filmpje.

 

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200527_081701-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG20200220192813-Small.jpg

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

Door middel van de meegeleverde afstandsbediening zijn de meeste instellingen aan te passen via het display van de soundbar. Als de receiver met een netwerkkabel is aangesloten, dan zijn software updates beschikbaar. Daarmee kan de soundbar worden voorzien van nieuwe features, maar kunnen ook bugs worden opgelost.

 

Een greep uit de instellingen

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203743-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203746-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203748-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203804-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203812-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203814-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203820-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203828-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203951-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_204101-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203955-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/IMG_20200526_203959-Small.jpg

Bediening via de app

 

Veel instellingen zijn ook te benaderen via de Raumfeld (Teufel) app. Daarmee kun je ervoor zorgen dat de soundbar met het wifi-netwerk verbonden kan worden. Vanuit de app kan de soundbar gekoppeld worden aan onder meer een NAS, Spotify, Deezer, Tidal, USB opslag, Google Play en Apple Music. Het is zelfs mogelijk om de soundbar samen te laten werken met de spraakbesturingssystemen van Amazon Alexa en Google Home.

Hieronder zijn enkele instellingen terug te vinden.

 

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_001-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_002-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_003-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_004-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_005-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_006-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_007-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_008-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_009-Small.jpg https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Teufel_Cinebar_Lux/Screenshot_010-Small.jpg

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

Links

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

Teufel is een bekende naam in de audio industrie. Bij het aangaan van deze review had ik dan ook hoge verwachtingen van deze soundbar. Ik ging er vanuit dat de Cinebar Lux ondersteuning bood voor Dolby Atmos. Na contact met de technische afdeling en het bekijken van de specificaties, kwam ik erachter dat de speaker Dolby Surround gebruikt en dat is nét even wat anders. Het geluid klinkt redelijk op het gebied van films en tv. Als je de soundbar gebruikt voor muziek, dan komt het geluid wel goed naar voren en kon ik meer genieten van het geluid. Om alles eruit te halen wat erin zit, lijkt het noodzakelijk om 2 draadloze achterspeakers aan te schaffen en een losse subwoofer. Dit komt dan dus bovenop de huidige verkoopprijs van €799,-

 

Net als de meeste soundbars, zijn er weinig HDMI ingangen, waardoor je alle losse apparatuur nog wel via de tv moet aansluiten. Gebruik maken van een receiver werkt over het algemeen averechts en dat kan ervoor zorgen dat je nog een extra apparaat moet bedienen om geluid en beeld via de soundbar eruit te sturen.

 

Ik ben verder goed te spreken over het design, ondersteuning voor clouddiensten, ondersteuning voor spraakassistenten en de mogelijkheid om speakers draadloos te koppelen. Het formaat is prettig onder de huidige tv’s van 50″. De knoppen geven een goede feedback en zijn goed te bedienen. Via een BT connectie kun je het geluid met stappen van 5 snel verhogen / verlagen.

 

De plus en minpunten zijn hieronder te lezen en alles bij elkaar kom ik uit op een score van 3 uit 5 sterren voor de Teufel Cinebar Lux.

Eindscore

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/3-stars.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Surround sound klinkt niet waanzinnig.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Voor beter geluid zijn minimaal 2 extra speakers nodig.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Hoge prijs.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Soundbar is niet geschikt achter een receiver (geldt voor alle soundbars).

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Fraaie afwerking en design.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Ondersteuning voor Alexa en Google Home.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Muziek klinkt wel goed via de speakerbar.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png De behuizing is goed gevuld door de vele speakers.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png De Raumfeld app is van toegevoegde waarde.

 

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur mij een bericht of plaats een reactie.

Naar_boven

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png?w=734&ssl=1

Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto’s om mijn recente reviews te zien:

Loading

Facebook berichten