Op bezoek bij Start-up Utomik

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Utomik/Utomik-ClientLogo1.png?w=734&ssl=1

Inleiding

In februari 2014, zag ik op Facebook, het onderstaande filmpje voorbij komen over een nieuw spelplatform: Utomik.

Enkele dagen later, zag ik via datzelfde medium, een nieuwsartikel van Utomik voorbij komen. Dat artikel was voor mij de aanleiding om iets met die informatie te doen. Ik wilde voor deze start-up uit “mijn eigen” Eindhoven iets kunnen betekenen. Het leek me wel een goed idee om deze informatie door te geven aan Tweakers. Misschien had ik dat niet moeten doen…
Er werd een artikel door Tweakers geplaatst en even later werd het bericht door diverse media opgepikt. Zeer waarschijnlijk werd de mailbox van Product Director/Co-Founder; Chris van der Linden, overladen met e-mails.
Hier een korte opsomming van Nederlandse media die aandacht hebben gegeven aan dat bericht: Omroep Brabant, Nu.nl, De Telegraaf en de NOS. Ook in het buitenland zijn ze niet onopgemerkt gebleven, de volgende sites hebben er namelijk ook aandacht aan besteed: Venturebeat, IGN en Slashgear. Het leek wel alsof iedereen wilde weten wat Utomik was en wat ze te bieden hebben.

Utomik in de praktijk

Ik mocht als één van de eerste tijdens de “Ninja” test fase Utomik proberen. Hieronder vertel ik wat meer over mijn ervaringen.
Na de installatie van de client kom je in het Hoofdscherm. Vanaf hier kun je games met 1 klik gemakkelijk starten. De spellen zijn overzichtelijk onderverdeeld in diverse categorieën. De categorieën zijn nog wat beperkt maar zullen waarschijnlijk in de toekomst worden uitgebreid. Tevens zijn er zogenaamde “Channels” per genre en publisher waarmee je snel games kunt vinden die je leuk vind.

Het design van Utomik is heel erg minimalistisch en gestroomlijnd. Het doet me denken aan de indeling van een Mediaspeler of Smart TV. Er is goed omgegaan met de indeling, zodat je geen overbodige informatie op je scherm hebt staan. Het navigeren door het menu gaat hierdoor erg makkelijk. De games die ik heb geprobeerd werkte allemaal goed en startte erg snel op. Hiervoor hoefde ik vaak maar een fractie van de totale grootte van de game te downloaden. Meestal was ik binnen 30 seconden tot 60 seconden al in de game.

Doordat de games vanaf je harde schijf wordt afgespeeld en gebruik maakt van je PC hardware heb je dezelfde ervaring als de originele game. Tijdens het spelen van spellen, heb ik geen enkele keer gemerkt dat het hapert of niet doet wat ik zou willen. Dit betekend wel dat je PC aan de minimale systeemeisen van het spel moet voldoen. Dit zal voor de meeste fanatieke gamers absoluut geen probleem zijn. Een enkele keer heb ik een crash gehad, maar ziets kan uiteraard gebeuren tijdens de eerste testfase.

Een start-up met een persoonlijke touch

Utomik is nog een relatief kleine start-up maar werkt hard en steekt veel tijd in persoonlijke aandacht voor de testers. De Ninja testers communiceren met elkaar via een privé Facebook groep, waarin ook de Utomik developers actief zijn. Er werd goed geluisterd naar de feedback vanuit de testers en er zijn wekelijks updateds aan de client en games database.  Het rapporteren van bugs kan vanuit een feedback knop in je account. Hiermee kun je feedback of een probleem versturen, automatisch met screenshots en logfiles. Dit werkte erg goed en je krijgt snel goede feedback vanuit de ontwikkelaars. Hierdoor had ik echt het gevoel onderdeel uit te maken van het team. Er is sinds kort ook een forum waar je bestaande bugs/meldingen kunt bekijken of zelf een nieuwe bug/melding door kunt geven. Deze meldingen worden door de developers van Utomik bekeken en opgelost.

Het aanbod van Utomik

De games tijdens de Ninja fase waren nog niet het nieuwste van het nieuwste (sommigen zelfs classic/oud wat leuk is voor retro fans) maar alles werkte goed en snel. Utomik heeft, zoals ze mij vertelde, de eerste content-contracten met uitgevers gesloten en zijn ze in onderhandeling met meer partijen. Er komen wekelijks nieuwe spellen bij en het aanbod daarvan is ook steeds beter/nieuwer. Dit biedt dus veel potentie voor de nabije toekomst. Het aanbod is zeker al gevarieerd, van adventure tot sports en van strategy tot shooters.
Ik vind de prijs van zo’n €10,- per maand prima, het hoeft niet lager te zijn, maar ook niet hoger. Het is ideaal om het te proberen, vooral omdat je dit maandelijks weer kunt uitschakelen. Doordat je onbeperkt en gemakkelijk games kunt spelen, merkte ik dat je daardoor ook meer spellen speelt. Het nodigt uit om games te proberen die je normaal niet zo snel zou starten. Hetzelfde zie ik ook bij mijn Spotify abonnement. Je download meer albums dan je zou doen, dan wanneer je deze per stuk zou moeten aanschaffen.

Op bezoek bij Utomik

Als dank voor mijn nieuwstip/submit op Tweakers, werd ik door CEO, Doki Tops uitgenodigd om bij Utomik op bezoek te komen. Dat aanbod kon ik uiteraard niet aan me voorbij laten gaan! Dit wat een mooie kans om meer informatie over het platform te kunnen krijgen. In het Eindhovense pand, kreeg ik een rondleiding en werd ik aan de medewerkers voorgesteld. Ik heb met iedereen een praatje kunnen maken en ik kreeg veel achtergrondinformatie mee over hun werkzaamheden. Er werden een aantal nieuwe features uit de doeken gedaan (waarover ik helaas niets mag zeggen). Er werden op dat moment ook nieuwe features online gebracht, inclusief een volledige changelog. Rond 17.00 uur was de rondleiding afgerond en was het tijd voor de vrijdag-middag-borrel.

Bij deze wil ik iedereen van Utomik bedanken voor de gastvrijheid en de tijd die jullie mij hebben gegeven. Het was erg prettig om een kijkje in de keuken te krijgen. Ik gun jullie het allerbeste en ik hoop dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen aan jullie succes. Dat het een succes zal worden, daar ben ik van overtuigd!

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Utomik/Awesome.jpg?w=734&ssl=1

Loading

Facebook berichten