Xiaomi Mi A1 Review (NL)

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Logo_Xiaomi_A1.jpg?w=734&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png?w=734&ssl=1

Google is in 2014 gestart met de uitrol van het Android One project in India. Hierbij hebben zij als doel gesteld om een pure Android ervaring naar goedkopere telefoons te brengen. Daarmee heeft Google de ambitie om internet toegang voor iedereen mogelijk te maken. Doordat (mobiel) internet nog niet in alle landen gemeengoed is, concentreert Google zich vooral op de opkomende markten. Android One telefoons zullen minimaal 1 keer per maand worden voorzien van patches, updates of versie upgrades. Hierdoor is veiligheid van de data ook beschikbaar voor de lagere klasse in de smartphone-wereld. Veiligheid bij budget toestellen is vaak ver te zoeken en dat komt doordat fabrikanten zich vaak concentreren op hun high-end / flagship smartphones. Hierdoor is er geen aandacht voor de goedkopere series van die fabrikant.

Android One werd voorheen vaak op budget smartphones gebruikt, waarbij Google de basis legde voor de hardware (specificaties). Doordat de ontwikkeling van de software bij Google lag en gebruik werd gemaakt van basis smartphones, hoefden de smartphone fabrikanten weinig tot geen tijd in de soft- en hardware te steken.
Tegenwoordig zie je Android One op steeds meer bekende mid-range telefoons terechtkomen. Zo heb je een Moto X4 en HTC U11 Life met Android One en een mid-range Qualcomm 630 processor. Deze smartphones zijn eerst uitgebracht met een eigen Android versie met een diversiteit aan eigen apps. Niet veel later kwam er een Android One versie uit die zo eenvoudig mogelijk is gebleven.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_212439-Small.jpg?resize=600%2C338&ssl=1

De Xiaomi Mi A1, uit deze review, gebruikt een wat oudere processor. Xiaomi heeft namelijk de Qualcomm Snapdragon 625 processor weer uit het vet gehaald. Deze cpu werd onder andere gebruikt in de Xiaomi Redmi 4 (Pro), Xiaomi Redmi Note 4X en in de tweelingbroer van deze Mi A1: Xiaomi Mi5X. Het verschil tussen de Mi5X en Mi A1 is niet groot. Het grootste verschil is direct zichtbaar en dat is het besturingssysteem. De Mi 5X draait op de aangepaste Android release van Xiaomi, genaamd Miui. Op de Mi A1 draait Android One en dat is een kale Android versie. Verder is de gebruikte 4G frequenties anders. De Mi A1 heeft namelijk de beschikking tot een extra 4G /LTE frequentie en dat is Band 20 / 800Mhz. Dit netwerk wordt door de meeste Nederlandse en Belgische providers gebruikt.

Xiaomi levert goede tot zeer goede producten voor lage prijzen. Het merk wordt steeds bekender in Nederland en dat is onder andere te danken aan gebruikers op tech-websites zoals Tweakers en Hardware.info. Officieel is Xiaomi niet actief in Nederland, maar dankzij enkele webwinkels is het wel mogelijk om een Xiaomi smartphone eenvoudig in huis te krijgen. In dit geval komt de smartphone niet uit Nederland, maar is deze afkomstig uit China. De reis van China, Engeland en vervolgens mijn huis in Nederland, duurde ongeveer 1 maand en daarbij waren er geen douanekosten (mocht je deze alsnog krijgen, dan zijn er enkele webshops die dit voor je terugbetalen).

Ik wil bij deze Gearbest bedanken voor de gratis levering van dit reviewexemplaar. Hier is de directe link naar de smartphone.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.png?w=734&ssl=1

Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van miniatuur afbeeldingen. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten door er op te klikken.

Laatst gebruikte firmware versie: OPR1.170623.026.8.1.10

Globale importprijs bij publicatie: €185,- (Excl. eventuele verzend-/importkosten)

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De verpakking van de Xiaomi Mi A1 is kleurrijker dan bij andere Xiaomi smartphones. De basis van de verpakking is wit en op de voorkant staan de 3 standaard kleuren van de Mi A1 afgebeeld. Op de verpakking wordt duidelijk aangegeven dat het hier om een Android One smartphone gaat. In plaats van Chinese tekens op de achterkant, zal je een Engelse beschrijving en een CE label daarop terugvinden.

Ik ben bij Xiaomi gewend dat ze geen gebruik maken van veiligheidszegels en dat is in dit geval ook niet anders. Om de telefoon te kunnen bezichtigen, schuif je eerst de sleeve van de doos en daaronder kun je de deksel van de verpakking halen. De telefoon is daarna prominent in beeld en het scherm is voorzien van een tijdelijke screenprotector. Onder de telefoon ligt een doosje met de accessoires om je telefoon in gebruik te nemen. In het doosje vind je de EU stekker, USB-C kabel, Engelstalige handleiding, screenprotector en een schoonmaakdoekje. Aan de voorkant van het doosje hangt de sim-tray pin stevig in z’n houder.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_204754-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_204803-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_205017-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_205125-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_205414-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_205659-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_210007-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_212608-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

De inhoud van de doos:

  • 1 x Xiaomi Mi A1 smartphone
  • 1 x USB-C kabel
  • 1 x EU adapter
  • 1 x Sim-tray pin
  • 1 x Screenprotector
  • 1 x Schoonmaakdoekje voor het scherm
  • 1 x Handleiding

Hieronder is een unboxing filmpje van een gebruiker te bekijken:

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De telefoon ziet er goed, strak en stevig uit. Het scherm loopt goed over naar de metalen achterkant. Het metaal is glossy en doet me denken aan het materiaal en kleurstelling van een ander merk. Het design is dus niet echt uniek. Bij de Xiaomi Redmi 4X gaf ik al aan dat dat toestel op een iPhone leek. Bij de Xiaomi Mi A1 en Mi 5X lijken de telefoons nog veel meer op een iPhone 7 / 7Plus. Als de vingerafdrukscanner aan de voorkant was geplaatst, dan was gelijkenis nog groter. Helaas steekt de camera een stukje uit en dat is zonde voor zo’n strak design. Tevens is daarmee de gelekenis met Apple duidelijk aanwezig.
Hieronder is een vergelijking met de iPhone 7 te zien.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Redmi4X/IMG_20161030_095116-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122922-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Redmi4X/IMG_20161030_100351-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_210826-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

De telefoon ligt redelijk goed in de hand en dat komt mede door de gebogen achterkant. Door het grote formaat en gladde achterkant moet je goed oppassen dat je de telefoon niet uit je hand laat glijden. Bescherming rondom de telefoon is dus geen overbodige luxe. Het scherm is aan alle zijden voorzien van 2,5D glas, zodat het goed overloopt naar het metalen frame.
Vanwege de camera is de achterkant helaas niet geheel vlak. Doordat de cover niet eenvoudig kan worden verwijderd is het niet mogelijk om de accu snel te vervangen. De telefoon is dankzij het metalen frame niet/nauwelijks te torderen of te buigen. Verder is de Mi A1 vrij van kraakjes en je zal niets horen als de telefoon wordt geschud.

Bovenin het scherm zitten de witte notificatie LED, lichtsensor, 5MP camera en (bel)luidspreker. Onderaan het scherm zijn drie capacitieve knoppen te vinden. Van links naar rechts zijn dat: een gestreepte Historie/Menu knop, een vierkante Home knop en een driehoekige terug knop. De knoppen hebben een trillende feedback en tevens achtergrond verlichting. Helaas kun je de verlichting niet naar wens aanpassen waardoor de verlichting ongeveer 3 seconde aan springt als het scherm aan gaat.
Achtergrondverlichting:

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123413-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123420-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
  • De rechterkant is voorzien van een volumeknop en een aan-/uit knop.
  • De linkerkant is bestemd voor de dual simkaart tray of simkaart-/SD-kaart tray. Deze tray kan met de meegeleverde pin uit de telefoon worden gehaald.
  • De onderkant is voorzien van een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, uitsparing voor de microfoon, USB-C ingang en de mono speaker.
  • De bovenkant heeft een uitsparing voor de microfoon en een infrarood poort.
  • Aan de achterkant zijn de dual-tone LED verlichting, dubbele 12MP camera en de vingerafdrukscanner te vinden.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122838-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122848-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122902-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122825-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123142-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123049-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_211214-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_210903-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Het 5,5″ LTPS LCD scherm heeft 1920×1080 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 403. Het is scherm is scherp en de individuele pixels zijn voor de meeste mensen niet waar te nemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Via een slider kan de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Het is ook mogelijk om het scherm automatisch te laten dimmen, feller te maken en zelfs nachtverlichting in te schakelen (hiermee wordt het beeld gelig door de verwijdering van de blauwe kleur). Het scherm kan goed in direct zonlicht worden bekeken, al wil ik hierbij direct aangeven dat er in de winter weinig momenten waren waarbij het zonlicht fel op het scherm kon schijnen.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194452_1-Small.jpg?resize=600%2C338&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194635_HHT-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194653_HHT-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194704_HHT-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194717_HHT-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_220715-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123228-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De telefoon wordt aangedreven door een zuinige 14nm octa-core processor van Qualcomm. De Qualcomm Snapdragon 625 (MSM8953) is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 2GHz voor de A53 cores. De processor kan dual-channel LPDDR3 geheugen aan, met een maximale snelheid van 933MHz.
De grafische beelden komen van een Adreno 506 GPU op maximaal 650MHz.

De Snapdragon 625 in de Xiaomi Mi A1, is een processor die vaker wordt ingezet door Xiaomi. De processor is niet alleen bij de tweeling broer (Mi5X) gebruikt, maar ook bij de Redmi Note 4X en Redmi 4 Pro. Qua snelheid valt hij net onder de Snapdragon 650 uit dezelfde categorie. Ondanks de 2 extra cores is de 625 trager, dit wordt vooral veroorzaakt door het ontbreken van 2 of meer A72 cores. De processor is namelijk voorzien van 8x A53 cores. Door de kleinere procedé (nm) is deze processor redelijk zuinig, maar 2 jaar na de release, begint hij wel een beetje oud te worden en mag Xiaomi beginnen met de implementatie van bijvoorbeeld de nieuwere Snapdragon 660.

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_01-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_02-Small.png?w=734&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_03-Small.png?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_04-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_05-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_06-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_07-Small.png?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_08-Small.png?w=734&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_09-Small.png?w=734&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_10-Small.png?w=734&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_11-Small.png?w=734&ssl=1

Klik op het onderstaande overzicht om de specificaties van de geteste apparaten te zien.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Device-Small.png?resize=600%2C204&ssl=1

De resultaten.
Over het algemeen presteert de telefoon gelijk aan de Redmi 4 Pro. De interne hardware komt redelijk overeen, maar door optimalisatie en verschil in schermformaat kunnen de verschillende waardes van enkele benchmarks worden verklaard. Qua prestaties is de Mi A1 terug te vinden op de onderste helft van mijn geteste smartphones. Gebruikers van deze telefoon zullen waarschijnlijk geen high-end spellen spelen, maar voorlopig kan de telefoon het wel goed aan. Het laden van de spellen of in de menu’s zal uiteraard een stuk trager zijn dan bij processoren uit de 800-serie. Tijdens het normale gebruik is de Mi A1 gewoon lekker snel en soepel.

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171126-160211-Small.png?resize=338%2C600&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171126-163713-Small.jpg?resize=600%2C338&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171209-084458-Small.jpg?resize=600%2C338&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171209-111756-Small.jpg?resize=600%2C338&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171126-145615-Small.jpg?resize=600%2C338&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Van de aangegeven 4GB werkgeheugen kan 3,5GB worden gebruikt. Na het wissen van het werkgeheugen, neemt het os met applicaties ongeveer 1,2GB in beslag. In de praktijk zal je merken dat er 1,2GB – 2GB vrij is aan werkgeheugen en dat zorgt ervoor dat de telefoon snel is en soepel zal lopen.
De telefoon is voorzien van 64GB intern opslaggeheugen en dat kan worden aangevuld met een externe SD kaart. Het systeem kan gebruik maken van 58,24GB opslag capaciteit en daarvan wordt 9,64GB al in beslag genomen door Android, standaard apps & data. De resterende 48,78GB kan door de gebruiker naar eigen inzicht worden gebruikt voor apps, games, documenten, foto’s, filmpjes en muziek.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213641.png?resize=190%2C338&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213657.png?resize=190%2C338&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213701.png?resize=190%2C338&ssl=1

Update software

De nieuwste software zal normaal gesproken via OTA (Over-The-Air) naar de telefoon worden gestuurd. Bij het in gebruik nemen van de smartphone, stond er 1 update klaar voor installatie. Hierin zat de Security Patch van november. De telefoon is standaard voorzien van Android 7.1.2, maar sinds de laatste week van december hebben Xiaomi en Google Android 8.0 beschikbaar gesteld voor alle gebruikers. Het kan soms gebeuren dat je de update nog zelf moet opvragen via het instellingen menu. Als je echt geen geduld hebt, dan kun je de laatste versie ook van de Miui site halen: http://en.miui.com/download-333.html.
Vanwege problemen in Android 8, is begin januari 2018, besloten om de upgrade tijdelijk van de website te halen. Tot op het moment van deze review, is er nog geen duidelijkheid over de uitrol van de laatste software versie en patches van januari.

Update 29-01: Deze week kwam alsnog de laatste versie binnen waarbij Android 8 weer beschikbaar werd gesteld met de laatste patches tot 1 januari 2018.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213124-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180103-065027-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180104-154036-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180103-074537-Small.png?resize=137%2C242&ssl=1

De telefoon is afgerond met firmware versie: OPR1.170623.026.8.1.10

Hoofdscherm

In tegenstelling tot standaaard telefoons van Xiaomi met het Miui OS, is deze Xiaomi Android One smartphone voorzien van een appdrawer met apps achter een hoofdmenu. Bij het installeren van een nieuwe app, zal deze normaal gesproken op het hoofdscherm worden geplaatst. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van widgets en mappen. Als er vanaf het hoofdscherm naar boven wordt geveegd, dan kom je uit in de appdrawer waarin alle apps staan.

Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en enkele quick settings zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de quick settings zichtbaar. Als je die actie vanaf het lockscreen uitvoert, dan zal je direct alle quick settings zien.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-222009-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180119-222305-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180119-222301-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180119-222529-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180119-223037-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-222712-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213041-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213034-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-230938-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180105-061805-Small.png?resize=110%2C194&ssl=1

Applicaties

De telefoon wordt geleverd met een aantal standaard Google apps en enkele Miui apps. Het grote verschil tussen Android en Android One, is dat leveranciers bij Android One worden beperkt in de keuze van applicaties en andere aanpassingen. Android One moet zo clean mogelijk blijven en volgens mij is dat wel gelukt bij de Mi A1. Hierdoor kan het echter wel zijn dat je bepaalde apps mist zoals een app om de ingebouwde radio te activeren en in Android 7 moest je met een omweg de accupercentage activeren.

Vanuit Google worden 14 apps meegeleverd waaronder: Google Foto’s, Play Books, Play Kiosk, Play Music, Drive, Google+ & Duo. Helaas zijn dit soort standaard apps niet op een normale manier te de-installeren, maar moet je de apps uitschakelen om er (gedeeltelijk) vanaf te komen. Hierdoor starten die applicaties niet meer op en zal het een stuk minder ruimte innemen. Xiaomi levert zelf de apps: Mi Remote, Camera en Feedback mee. Mi Remote wordt gebruikt voor de infrarood sensor, de camera maakt gebruik van een dubbele camera en daardoor ook de eigen camera app en de app Feedback kan door gebruikers worden gebruikt om bugs direct te melden.

Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi onder andere gebruikt om foto’s te uploaden en daarbij is de verbinding altijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. De telefoon schakelt automatisch over van 802.11AC (5GHz) naar 802.11N (2,4GHz netwerk) als het signaal onvoldoende wordt.

GPS
Dit zijn de instellingen die gebruikt kunnen worden:

  • Alleen apparaat: Alleen de interne GPS module
  • Accubesparing: Alleen wifi, bluetooth en mobiele netwerken
  • Nauwkeurig: GPS, wifi bluetooth en mobiele netwerken

De onderstaande testen zijn uitgevoerd met het profiel: Alleen apparaat.

GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 10 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met enkele navigatiesystemen is bekeken hoe accuraat de GPS is en waren de snelheden accuraat en waren geen vreemde snelheden te zien.

Bluetooth
De werking van Bluetooth ging zonder problemen, ik heb echter wel gemerkt dat Bluetooth enorm veel energie verbruikt. Dit was zo bij de smartphone zelf, maar ook bij 1 van mijn smartwatches. Ik heb de telefoon getest met een nieuwe autoradio en twee Amazfit smartwatches. De Mi A1 werd direct door de autoradio en smartwatches herkend en het afspelen van muziek via Spotify gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed verstaanbaar via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.
Zoals gezegd waren er wel wat problemen met de Bluetooth verbinding. Als ik de Mi A1 verbind met de Amazfit Pace, dan is de accu van dat horloge ongeveer 5x zo snel leeg. Soms redde ik het slechts 1 dag met de accu, terwijl het bij andere smartphones rond de 5 dagen ligt. De Mi A1 leek sinds de upgrade naar Android 8, problemen te krijgen met de accu. Hierdoor zakte de accupercentage maar liefst 17% in een nacht van 7 uur. Bij het uitschakelen van de Bluetooth verbinding was dat probleem verholpen.

Update 29-01: Het lijkt er op dat de bug met Bluetooth is opgelost in de volgende versie: OPR1.170623.026.8.1.10 (deze update was eerder op 10 januari 2018 beschikbaar gesteld.)
Bij de laatste test is gebleken dat accu met een ingeschakelde Bluetooth verbinding in een nacht van 9 uur was gezakt met 9%. Dit is voor mijn gevoel nog steeds veel, maar het is een flinke verbetering met de vorige situatie onder Android 8.0.

Bellen

T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Net als alle courante telefoons is het mogelijk om gebruik te maken van “smartdialing”, zodat je door middel van een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel kan opzoeken. Na verloop van tijd merkte ik dat de nabijheidssensor niets meer registreerde. Hierdoor kon het gebeuren dat het scherm niet activeert als je hem van je oor afhaalt. Helaas gebeurde het ook een keer dat mijn oor toetsen kon intikken terwijl ik aan het bellen was. Beide situaties moeten normaal gesproken worden onderschept door de nabijheidssensor. Dit is getest onder Android 7.1 en Android 8.0.

Internet

De internet snelheid is met ongeveer 90Mbit goed in de omgeving van Eindhoven. Doordat alle 4G banden van de Benelux gebruikt kunnen worden, moet het 4G ontvangst voor iedereen optimaal zijn. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog van het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet.

Luidspreker

Aan de onderkant van de telefoon wordt gebruik gemaakt van 1 speaker. Hier komt een redelijk geluid uit. De speaker kan hard genoeg om muziek voor jezelf af te spelen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het geluid gedempt kan worden als je handpalm ervoor ligt.

Vingerafdrukscanner

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122931-Small.jpg?resize=600%2C338&ssl=1

De locatie van de vingerafdrukscanner ligt aan de achterkant van de telefoon. Als de telefoon in de linker- of rechterhand ligt, is de scanner goed te bedienen. Voor de test heb ik een aantal vingers aan de linker- en rechterhand ingesteld. Het ontgrendelen van de telefoon gaat goed met zowel de rechter- als linkerhand. De scanner is zeer accuraat en de telefoon ontgrendeld eigenlijk direct. De scanner is altijd actief, hierdoor werkt het ook als het scherm nog niet aan staat. Een lichte druk op de scanner is voldoende om in het systeem te komen. Als alternatieve ontgrendeling, heb ik een pincode van 5 cijfers ingesteld. Bij Xiaomi is het normaal gesproken niet mogelijk om een pincode van meer dan 4 cijfers in te stellen, maar gelukkig is het bij deze Mi A1 wel gewoon mogelijk.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 3080mAh accu. Tijdens het testen stond het volgende continu aan: Wifi, GPS en Bluetooth. De telefoon synchroniseerde met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, Facebook Lite, Instagram, Tapatalk, LinkedIn, Amazfit smartwatch en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) vaak zo’n 45% over bij een schermgebruik van ongeveer 1,5 – 2 uur. Het resultaat hiervan vind ik slecht voor een accu met deze capaciteit. Bij licht gebruik kan ik slechts 1,5 dag gebruik maken van de telefoon bij een totale schermgebruik van slechts 3 uur. Dit is in ieder geval het resultaat dat ik heb gehaald sinds de upgrade naar Android 8, want voorheen was de accuduur een stuk beter. Als je te maken hebt met de Bluetooth bug, dan zal je niet zien wat het verbruik is van de overige applicaties. Het systeem geeft dan namelijk aan dat 80% van de accutijd in beslag werd genomen door Bluetooth, maar de rest van de applicaties worden niet weergegeven. Aangezien Bluetooth een groot gedeelte van de accu in de greep heeft, heb ik het als test enkele dagen uitgeschakeld. Als BT was ingeschakeld, dan zakt de accupercentage maar liefst 17% in een nacht van 7 uur. Nadat ik BT uitschakelde zakte de accu nog maar met slechts 5% in een nacht van 11 uur (ik liet die dag de telefoon wat langer liggen).

Op het Tweakers forum heb ik aan mensen gevraagd wat zij vonden over de accuduur. Hierbij is gebleken dat de bug ook aanwezig is in een schone Android 8 installatie van dit toestel. Tevens is er op XDA daar ook een topic over geopend: https://forum.xda-develop…ttery-drain-oreo-t3728881
Als er meer informatie is over dit probleem, dan zal dat nog worden toegevoegd aan deze review.

Update 29-01: Het lijkt er op dat de bug met Bluetooth is opgelost in de volgende versie: OPR1.170623.026.8.1.10 (deze update was eerder op 10 januari 2018 beschikbaar gesteld.)
Bij de laatste test is gebleken dat accu met een ingeschakelde Bluetooth verbinding in een nacht van 9 uur was gezakt met 9%. Dit is een flinke verbetering met de vorige situatie onder Android 8.0, maar nog wel teveel in stand-by.

(Statistische benchmarks voor accu’s zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accuduur te bepalen. Werkelijke accuduur is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).

Accutest door middel van de GFX en PCMark app

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_12-Small.png?w=734&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_13-Small.png?w=734&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Foto’s

De camera van de Mi A1 is goed, maar de snelheid valt af en toe wel tegen. Het kan gebeuren dat de fotoknop wordt ingedrukt en dat de foto pas na 2-4 secondes wordt gemaakt. De gemaakte foto’s zien er over het algemeen goed uit en ze zijn scherper dan bij de Mi4s en de Redmi 4 serie. De camera kan zeer snel foto’s maken waardoor de meeste momenten goed worden vastgelegd, mits de camera meewerkt en niet hapert. Als er op een object wordt gefocust, dan kunnen er vrij snel extra foto’s worden gemaakt.
Van het hoofdscherm tot een scherp gemaakte foto, kost normaal gesproken enkele seconden. Er zijn een aantal standaard opties beschikbaar om de best mogelijk foto’s te maken. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een burstmodus (max 100 foto’s), panorama, HDR, filters, nacht scène en een portretmodus (hierover later meer).

Fotograferen in het donker is bij de Mi A1 redelijk te doen, maar de snelheid om het beeld te focussen heeft veel tijd nodig (soms +/- 2 sec.). De kwaliteit van de foto’s zijn beter dan bij de goedkopere Redmi serie, maar de nachtmodus kan nog niet tippen aan die van mid-range / high-end smartphones van Sony of Samsung. Dankzij de dual-tone flitser zijn foto’s wat warmer voor mooiere plaatjes, maar het bereik van de flitser is nog niet ver genoeg. Mede hierdoor is de camera nog niet echt geschikt voor sprankelende avond foto’s.

Avondfoto’s:

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171130_171029-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_182234-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_193015-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_193722-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_194341-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171214_201419_HHT-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Avondfoto’s, flitsertest:

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171124_011542_HHT-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171124_011525-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Dubbele camera
De smartphone maakt gebruik van een dubbele camera. Door de combinatie van een normale lens en telescooplens, kun je op een eenvoudige manier bokeh effect foto’s maken. Hiermee wordt de achtergrond wazig gemaakt ten opzichte van de persoon of het object op de voorgrond. Ik ben verliefd geworden op deze feature, waardoor ik moet oppassen dat ik niet alle foto’s standaard op die manier maak. Dankzij de telescoop lens kun je tot 2x optische inzoomen, zonder kwaliteitsverlies. Althans, dat is de theorie, want in de praktijk wordt er een F2.8 lensopening gebruikt waarbij minder licht naar binnen kan komen en daardoor kan de kwaliteit minder zijn, dan bij de hoofdlens van F2.2 aperture. Het inzoomen gaat niet altijd even goed, waardoor het, naar voren gehaalde, object niet altijd goed zichtbaar is. Dit is iets wat ik ook terug zie komen bij de high-end Xiaomi Mi6. Hierdoor is het niet zozeer een probleem van de Xiaomi Mi A1, maar van de algemene werking van de telescoop lens bij Xiaomi smartphones.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_004-Small.jpg?resize=600%2C338&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_001-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_002-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_005-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_003-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1

Portret test. Links is zonder en rechts is met effect:

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_007-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_006-Small.jpg?resize=274%2C206&ssl=1

Frontcam

De kwaliteit en snelheid om foto’s te maken is prima. De foto’s die overdag worden gemaakt, zien redelijk uit. Het is goed genoeg voor Social Media.
De nachtfoto’s zijn niet spectaculair, in die foto’s is het beeld soms wazig en zit er veel ruis in. Hierbij is er geen (duidelijk) verschil te zien met de Redmi 4 serie.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171130_163357-Small.jpg?resize=560%2C315&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_190215-Small.jpg?resize=560%2C315&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171224_170414-Small.jpg?resize=560%2C315&ssl=1

Filmen

De kwaliteit van de filmpjes is goed, maar zorg ervoor dat je niet teveel met de camera beweegt. Doordat er geen beeldstabilisator in de telefoon zit, moet de software de beelden goed over zien te brengen. Helaas gaat dat niet altijd even goed en dat is goed te zien bij de onderstaande voorbeelden. Als je begint met het maken van een film, dan kun je tijdens het filmen niet meer op een object focussen. Hierdoor kunnen filmpjes vrij snel mislukken als je er iets moois van wilt maken. Als je start met filmen, dan moet je er dus voor zorgen dat alles op dezelfde afstand blijft. Filmen in het donker is nog wat lastiger, hierdoor zijn de films minder mooi geworden dan ik had gehoopt. Dit komt mede doordat het focussen op objecten niet altijd lukt.

Films maken of Skypen met de frontcam kan zonder noemenswaardige problemen. De kwaliteit is goed genoeg voor deze prijsklasse.

Videotest 1: Gekke hond in de sneeuw

Videotest 2: SBS6 Kerstparade 1

Videotest 3: SBS6 Kerstparade 2

Videotest 4: Demo van 3D tekeningen: Quiver Vision

Videotest 5: Vuurwerk demo

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1
OS: Android One / Android 8.0 (Android Oreo)
Scherm formaat: 1920 x 1080 pixels, 5,5″ (~403 ppi)
Scherm type: LTPS LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren, 2,5D Gorilla Glass
Multitouch: 10 vingers
Chipset: Qualcomm MSM8953, Snapdragon 625
CPU: 64 bits octa-core A53 8*2GHz
GPU: Adreno 506
SD card: Micro SD (gedeeld met 1 Nano simkaart)
Opslag geheugen (ROM): 64 GB
Werkgeheugen (RAM): 4 GB
Waterdicht: Nee
Hoofdtelefoon aansluiting: Ja, 3,5mm
Luidspreker: Ja, mono
Simkaart: 2x Nano-sim
3G Netwerk: WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
4G Netwerk: FDD-LTE 800/850/1700/1800/2100/2600 MHz
WLAN: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, Wifi Direct, DLNA, Wifi hotspot
Bluetooth: v4.2, A2DP
NFC: Nee
Vingerafdrukscanner: Ja, aan de achterkant
USB: USB Type-C, USB On-the-go
Camera (achterkant): 12+12 MP, normale en telescoop lens, F2.2 + F2.6 aperture, 2x optische zoom, autofocus, dual-tone LED verlichting, PDAF
Opties: Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie, HDR, burstmodus, panorama
Video: 4K@30fps, 720p @ 120fps, filmen met LED verlichting
Camera (voorkant): Max 5MP, F2.0 aperture
Opties: Geo-tagging, touch focus, gezichtsherkenning
Video: 1080p Full HD@30fps
Sensoren: Snelheid, afstand, barometer, stappenteller, beweging, gyroscoop, kompas, licht, infrarood, nabijheid
Radio: Stereo FM radio, maar de app wordt niet meegeleverd (werkt via een bedrade hoofdtelefoon)
GPS: GPS, A-GPS, Beidou, GLONASS
Formaat: 155,4 x 75,8 x 7,3 mm
Gewicht: 165g
Accu: Niet verwisselbare Li-Ion 3080 mAh accu
Kleuren leverbaar: Zwart, roze, goud en rood
Led kleuren: Wit LED

Hier is een selectie van de gemaakte foto’s terug te vinden.

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180120_081822-Small.jpg?resize=600%2C338&ssl=1
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171217_154854-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171217_155137_HHT-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171130_091716-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171228_133132-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171228_134358-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171228_135306-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171228_155011-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180106_140414_HDR-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171224_172747_HHT-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171202_082617-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171202_081826_HHT-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171208_112729-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_122633-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_125628-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_150711-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171221_091710-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171126_134003-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1 https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_125137-Small.jpg?resize=186%2C105&ssl=1

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Links

Promotie video van de Xiaomi Mi A1:

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png?w=734&ssl=1https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png?w=734&ssl=1

Het Android One project is zeer geschikt voor mensen met een kleine beurs. Met de Xiaomi Mi A1 is die stap wel verlegd, want je krijgt nu geen budget telefoon met Android One erop, maar een volwaardige mid-range smartphone met bijna alles erop en eraan. Het design heeft veel weg van de iPhone 7/7 plus en dat vind ik jammer. Er zijn ook andere smartphones in het assortiment van Xiaomi, waarbij het design verder weg ligt van Apple dan deze Mi A1. De smartphone is voorzien van een radiochip, maar doordat er geen app is meegeleverd, kun je deze features niet eenvoudig activeren. De enige optie die ik een beetje mis, is een NFC chip zodat je met de smartphone kunt betalen. De telefoon is naar mijn idee best wel veilig. Dankzij het goede update beleid, mag je minimaal 2 jaar lang updates verwachten en hierdoor is de telefoon voor langere tijd een veilige en tevens voordelige keuze. De huidige verkoopprijs ligt rond de €185,- en hierbij worden de douanekosten vergoed door de webwinkel. Inclusief BTW en douanekosten zou je op minimaal €240,- uitkomen. Daarmee bevindt de telefoon zich aan de onderkant van de mid-range markt.

De smartphone is snel en kan de laatste spellen zonder noemenswaardige problemen spelen en daarmee zijn de interne specificaties dik in orde. De buitenkant voelt dankzij het metaal en afgeronde glas goed aan, maar investeer nog wel even in een beschermhoes, want door het formaat + metaal, kan de telefoon makkelijk uit je hand glijden.
Zaken waar je momenteel rekening mee moet houden, is dat de accu redelijk is voor een 5,5″ smartphone en je kunt de dag goed doorkomen, maar de 2e dag zal hij toch echt aan de lader moeten. Verder geeft de camera mij toch wel gemengde gevoelens. De portretmodus is ideaal om mooie foto’s te maken van stilstaande mensen/beelden. Echter valt de camera soms tegen als je wil gebruik maakt van de telescopische lens of tijdens het filmen. Doordat je niet kunt focussen tijdens het filmen, mislukken veel filmpjes als het object te dichtbij komt of verder weg is.

Xiaomi heeft samen met Google een prima telefoon op de markt gezet. Er zijn echter nog wel zaken waaraan nog aandacht besteed moet worden. Er zitten enkele fouten in Android 8.0, maar ik hoop dat deze snel worden opgelost in de komende updates. De basis van deze mid-range Android One smartphone is gezet. In tegenstelling tot Xiaomi telefoons met Miui, kan ik deze Xiaomi inclusief NL taal nu gelukkig wel aanbevelen aan mensen zonder een digitale talenknobbel.

Deze Xaomi Mi A1 krijgt van mij een 8 oftewel 4 sterren.
Eindscore

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png?w=734&ssl=1

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Geen bijzonder (eigen) design.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Kwaliteit van foto’s en filmpjes moet eigenlijk beter in deze prijsklasse.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 De bug in het Bluetooth profiel lijkt te zijn opgelost, echter is de accuduur nog niet op een gemiddeld niveau.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Slechts een witte notificatie LED en geen RGB LED.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Geen NFC.
https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png?w=734&ssl=1 Officieel niet in NL verkrijgbaar, hij is wel via enkele NL webshops geïmporteerd.

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png?w=734&ssl=1

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Android One, waardoor Android redelijk kaal is gebleven.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Gegarandeerd 2 jaar lang regelmatig updates en patches.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Genoeg werkgeheugen en een goede processor voor de toekomst.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Prima prijs voor deze smartphone.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Dubbele camera opstelling voor mooie portretfoto’s
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 Dual-sim.
https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png?w=734&ssl=1 SD kaart ingang (Dual-sim is dan niet mogelijk).

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.

Naar_boven

https://i1.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png?w=734&ssl=1

Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto’s om mijn recente reviews te zien:

Philips LED Ceiling Lamp

https://i2.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Philips_Xi_1/Logo_Philips.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

Sony Xperia XZ1 Compact

https://i0.wp.com/www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_XZ1c/IMG_20171102_122329-Small.jpg?resize=274%2C154&ssl=1

818 total views, 1 views today

Facebook berichten