Xiaomi Redmi 2 Review (NL)

https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/T9dF7Au25uwTup4qqZ72lCDY/full.gif?resize=30%2C18 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/T2PHm3ECO3TVJpd2SjzvgJhn/full.gif?resize=30%2C18

Logo_nl

Achtergrond

Xiaomi is in juni 2010 opgericht en heeft haar eerste Miui ROM in augustus 2010 uitgebracht. Één jaar later, in augustus 2011, hebben ze hun eerste telefoon uitgebracht met de naam Mi1 of Mi One. De telefoon is uitgebracht met Android 2.3 en Miui V3. Deze telefoon heeft meer dan 3 jaar lang software updates mogen ontvangen van Xiaomi. De laatste update werd op 5 december 2014 uitgebracht en was gebaseerd op Miui V5.
Xiaomi heeft het voor elkaar gekregen om 1 van de grootste smartphone fabrikanten te wereld te worden in 2014. Ze hebben (bijna) net zo veel telefoons verkocht als Huawei en Lenovo (sinds kort Motorola). Deze 3 Chinese merken willen ervoor zorgen dat ze de 3e plek kunnen bemachtigen en verstevigen, net achter Samsung en Apple.

Door de grote hoeveelheid aan foto’s, kan het zijn dat deze pagina er langer over doet om te laden.
Tevens wil ik hierbij vermelden dat de gebruikte screenshots zijn gemaakt toen de telefoon op Engels was ingesteld. Als de instelling op Nederlands staat, dan wordt zo’n 90-95% netjes vertaald.

Changelog:
28-02-’15: Publicatie van de review

Inhoud

Inleiding
De keuze van de telefoon
Specificaties van de telefoon
Mijn 1e indruk
Basis functies van de telefoon
De camera
Video voorbeelden
Foto voorbeelden
Accu
Scherm
Vergelijking met andere apparaten
Productfoto’s van de telefoon
Benchmarks
Extra informatie en links
Eindoordeel
Reacties

Inleiding

Naar_bovenVolgende

 

 

Xiaomi heeft de Redmi 2 op 4 januari 2015 aangekondigd. Deze telefoon is de opvolger van de Hongmi/Redmi. Er zijn veel gelijkenissen met de Redmi en Redmi 1s. De telefoon is voorzien van een 4,7″ 720P scherm, dual SIM, 1GB of RAM, 8GB opslag en zal via Xiaomi worden verkocht voor ~€ 95,-.

Deze review is gebaseerd op Multi Language Miui V6 5.2.13 (beta), met Android 4.4.4 van www.xiaomi.eu.

Hier zijn de grootste verschillen tussen de Redmi, Redmi 1s en Redmi 2

Specificaties Redmi 1
Redmi 1s
Redmi 1s
Redmi
Redmi 2
Redmi 2
Chipset MediaTek MT6589T Qualcomm MSM8228, Snapdragon 400 Qualcomm MSM8916, Snapdragon 410
CPU Quad-core 1.5 GHz Quad-core 1,6 GHz Quad-core 1,2 GHz
GPU PowerVR SGX544 Adreno 305 Adreno 306
ROM 4 GB 8 GB 8 GB
Camera 8MP + 1,3MP 8MP + 1,8MP 8MP + 2MP
GPS GPS + A-GPS GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou
Gewicht 158g 158g 133g
Formaat 137 x 69 x 9,9 mm 137 x 69 x 9,9 mm 134 x 67,2 x 9,4 mm

Newsflash: Er is een Xiaomi Redmi 2 Pro/Enhanced editie aangekondigd met 2GB RAM en 16GB opslag voor ~€110,-. Deze telefoon is vanaf 23 februari 2015 te koop.

Keuze

Naar_bovenVolgende

 

 

Via Facebook zag ik dat Xiaomi de Redmi 2 zou gaan uitbrengen. Op basis van de specificaties, wist ik niet of dit een goede opvolger van de Redmi 1s zou kunnen zijn. Deze nieuwe Qualcomm Snapdragon 410 processor leek namelijk niet veel beter dan de Snapdragon 400. Ik ben op zoek gegaan naar benchmarks tussen de 410 en de 400, maar hiervan waren er niet veel gepubliceerd. Het weergeven van de Snapdragon 410 resultaten werd daardoor iets wat ik graag wilde gaan delen. Ik wilde deze telefoon zo snel mogelijk hebben zodat ik hem kon vergelijken met de 2 oudere Redmi versies. Ik was ook benieuwd hoe deze telefoon zou presteren in vergelijking met telefoons met dezelfde specificaties. De enige telefoons die vergelijkbaar zijn op basis van specificaties waren de Lenovo A6000 en HTC Desire 620. Wellicht koop/importeer ik ze nog een keer in de toekomst voor een vergelijkende review.
Mijn favoriete webshop voor Xiaomi producten is www.ibuygou.com. Ik weet van deze webshop dat ze originele Xiaomi producten verkopen. Ze zijn ook een van de weinige webshops die wordt uitgenodigd voor de Xiaomi Product Launch evenementen.
Op vrijdag 16 januari plaatste ik de order voor mijn telefoon. Enkele dagen later, op dinsdag 20 januari, kwam mijn pakketje binnen. De bestelling is opgestuurd via DHL en er waren geen extra kosten bij de douane.
Ik hoop met deze review alle informatie te kunnen prijsgeven, die nodig is om een duidelijk beeld te krijgen van deze telefoon.

Specificaties

Naar_bovenVolgende
Importprijs tijdens de review: ~ €140,- excl. verzendkosten
2G Netwerk: GSM 850/900/1800/1900 MHz
3G Netwerk: WCDMA 900/2100 MHz
4G Netwerk: FDD-LTE 1800/2100 MHz
Simkaart: Dual-SIM, dual standby (2x Micro en 2x LTE)
Formaat: 134 x 67,2 x 9,4 mm
Gewicht: 133g
Scherm type: IPS LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren
Scherm formaat: 1280 x 720 pixels, 4,7″ (~320 ppi)
Multitouch: 10 vingers
Waterdicht: Nee
Hoofdtelefoon aansluiting: Ja, 3,5mm
Luidspreker: Ja
Geluid: Vibratie + MP3/WAV ringtones
SD card: Micro SD (maximaal 32GB)
Opslag geheugen (ROM): 8 GB
Werkgeheugen (RAM): 1 GB
Data snelheid EDGE/GPRS: 107/296 kbps
Data snelheid UMTS: 107/384 kbps
Data snelheid HSUPA/HSDPA/LTE: HSUPA 5,8 Mbps / LTE 150 Mbps
WLAN: wifi 802.11 b/g/n op 2,4GHz, wifi Direct, DLNA, wifi hotspot
Bluetooth: v4.0 Low Energy, A2DP
NFC: Nee
USB: Micro USB v2.0 (MHL), USB On-the-go
Camera (back): 8 MP (16:9) 3200×2400 pixels, F2.2 aperture, autofocus, LED flash, 6,1x digitale zoom
Opties: Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie, HDR, burstmodus, panorama, gezicht en glimlach detectie
Video: 1920×1088@30fps, touch focus, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting, versnelde film opnames
Camera (front): 2 MP 1600×1200 pixels, 6,1x digitale zoom, leeftijdsdetectie
Opties: Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie, gezicht en glimlach detectie
Video: 720p@30fps
OS: Miui v6 / Android 4.4.4
Chipset: Qualcomm MSM8916, Snapdragon 410
CPU: Cortex A53 (64bit), Quad-core 1,2 GHz
GPU: Adreno 306
Sensoren: Snelheidsmeter, afstand, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht
Berichten: SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
Browser: HTML 5 / CSS 3 / Standaard Android
Radio: Stereo FM radio, geen bedrade hoofdtelefoon verplicht
GPS: GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou
Java: Nee
Kleuren leverbaar: Wit/Zwart/Roze/Licht groen/Geel
Accu: Verwisselbare Li-Ion 2200 mAh accu
Geluid afspelen: MP3/ACC/AMR/OGG/MIDI/WMA/FLAC/WAV/AWB
Foto openen: JPEG/PNG/GIF/BMP
Video afspelen: MP4/3GPP/AVI/WMV
Documenten: Tekst documenten
Led kleuren: Blauw, Rood, Groen, Oranje, Geel, Cyaan, Wit en Violet


– Agenda, wekker, foto/film editor
– Exchange mail
– Google apps
– Voice memo/belcommando’s (Alleen in het Engels)
– Originele Google toetsenbord / voorspellende tekstinvoer / Swype invoer
– Actieve ruisonderdrukking
– Wi-fi Display

1e_indruk

Naar_bovenVolgende

Unboxing video van de telefoon:

De doos is erg klein en daardoor net iets groter dan de telefoon zelf. Bij het openen van de doos, zie je alleen het zwarte scherm van de telefoon. Onder de telefoon is een kartonnen hoesje met de handleiding en documentatie. Onder de documentatie is de accu zichtbaar. Als je de accu uit de doos haalt, dan zie je 2 compartimenten.
Één vakje is bestemd voor de USB kabel (en optionele EU stekker) en de andere is voor zien van de Chinese USB lader.

Hier is een vergelijking tussen mijn 2 jaar oude Xiaomi Mi2 en de Redmi 2 (4,3″ vs. 4,7″)

https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/gzECf2QmNGCqDI8gOPDPjBlS/full.jpg?resize=277%2C170 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/BaMTkt3Cp0LCSqP2HDe3hYmz/full.jpg?resize=277%2C170
https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/L2tvSbNOUuqMdgXclAuuF0Hd/full.jpg?resize=277%2C170 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/L8xj27YG5jkL3UyOcKOt2aI6/full.jpg?resize=277%2C170
https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/8okc56KuP30dlq6gMFGKUxxQ/full.jpg?resize=277%2C170 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/HO0eEnUYQ1EasTUx6ESuiQvs/full.jpg?resize=277%2C170
https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/QnCa6lup7Mqh0n4SeVQmSo9c/full.jpg?resize=170%2C277

De inhoud van de doos:
• 1 x Xiaomi Redmi 2 Smartphone
• 1 x 2200 mAh accu
• 1 x Oplader
• 1 x China -> EU converter
• 1 x USB kabel
• 2 x Documentatie

De telefoon is kleiner, lichter en heeft rondere hoeken dan de Redmi. Hij is perfect in elkaar gezet met goede materialen. Er zijn geen kraakjes te horen of spleetjes te zien tussen het toestel en de verwijderbare cover.
De voorkant van de telefoon is volledig zwart, er zijn geen logo’s of beeldmerken aanwezig. Bovenaan het scherm zie je een licht sensor, de 2MP camera en de speaker om mee te bellen. Onderaan zie je 3 onscreen knoppen en de notificatie LED. Xiaomi gebruikt voor haar knoppen dezelfde volgorde als Samsung. Van links naar rechts zie je: Historie/Menu, Home en de terug knop. De knoppen hebben een trillende feedback, maar zijn niet voorzien van verlichting. Het is erg jammer dat Xiaomi dit soort telefoons nog niet voorziet van achtergrondverlichting.

• De rechterkant van de telefoon is voorzien van de volumeknop en de aan/uit knop.
• De linkerkant van de telefoon heeft geen knoppen.
• De onderkant van de telefoon heeft een gaatje die bestemd is voor de microfoon. De USB 2.0 connector is aan de rechterzijde te vinden.
• De bovenkant van de telefoon heeft een 3,5mm hoofdtelefoon ingang.
• Op de achterzijde van de telefoon vind je de 8MP camera, LED verlichting, microfoon voor de camera en 1 luidspreker.

Het verwijderen van de backcover gaat nu gemakkelijker dan bij de vorige Redmi. Het voordeel is denk ik ontstaan doordat de cover wat smaller en minder lang is. Om de cover te verwijderen, moet je hem vanaf de linkerkant naar je toe trekken, daarna moet je hem van onder naar boven trekken. Onder de backcover zie je de vakken voor de accu, micro SD kaart, 2 Micro-sim sloten voor GSM/2G/3G/4G (WCDMA/FDD-LTE). Je zult merken dat de camera een klein beetje uitsteekt, maar dit valt niet echt op dankzij het ontwerp van de cover.

Basis

Naar_bovenVolgende

OS

De telefoon is geleverd met Android 4.4.2 en gereviewed met de laatste release Miui V6 5.1.13 (beta). In de 5 weken dat ik de telefoon heb mogen testen, heb ik 4 MultiLanguage ROM’s ontvangen. Ik heb meerdere Xiaomi apparaten getest in het verleden. Het lijkt erop dat elke nieuwe telefoon altijd wordt voorzien van een nieuwe ROM die van boven tot onder opnieuw wordt ontwikkeld. De meeste telefoons hadden bugs die vrij gemakkelijk op te merken waren. Xiaomi is 1 van de weinige bedrijven die veel contact heeft met haar klanten/fans. Samen met de Beta testers, geselecteerde kleine gebruikersgroepen en het forum maken ze hun ROM’s elke week beter en stabieler. In 6-8 weken bouwen ze ongeveer 4-8 nieuwe ROM’s die vol zitten met nieuwe features en verbeteringen.
Voor een gloednieuwe Xiaomi telefoon, was ik aangenaam verrast over de Redmi 2. De telefoon is over het algemeen erg stabiel en de opgemerkte bugs vielen niet echt op. Als een voormalig Miui Beta tester, ben ik erg kritisch op de software. Ik zal onder elke sectie de problemen noteren die ik heb gevonden voor deze telefoon. De problemen die ik aankaart, kunnen denk ik allemaal wel worden opgelost met een software update.

Update software:
Er zijn diverse manieren om de software te updaten. Als je de originele ROM hebt van Xiaomi, dan zal je de laatste software via OTA (automatisch Over-The-Air) binnen krijgen. Je kunt de laatste ROM ook via de originele site downloaden: www.miui.com of via de MultiLanguage ontwikkelaars op www.xiaomi.eu. Ga naar de sectie “Systeem Updates” en selecteer de benodigde ROM. Als het bestand is ingeladen, dan zal je een pop-up te zien krijgen waarin je te zien krijgt dat de ROM zal worden geïnstalleerd. Je kunt er ook voor kiezen om een ROM via het Recovery menu in te laden. Vanuit deze menu kun je alleen maar een ROM inladen als deze voldoet aan 1 specifieke eis. Het bestand moet de naam update.zip zijn. De benaming van een ROM kun je gewoon hernoemen vanuit je telefoon.
Menu1

Talen

Standaard is de telefoon voorzien van 3 verschillende talen. Chinees, Traditioneel Chinees en Engels.
Bij gebruik van de ML ROM, kun je kiezen uit 40 verschillende systeem talen. Het toetsenbord ondersteunt zelf nog meer talen. Tijdens de Engelse review had ik het Nederlandse toetsenbord toegevoegd, waardoor je gemakkelijk kunt wisselen tussen Engels en Nederlands. Ik heb tijdens de reviews geen enkele Engelse taalfouten of Chinese foutmeldingen ontdekt.

Applicaties

De telefoon is voorzien van een aantal interessante tools en applicaties. Er zijn niet veel applicaties geïnstalleerd, de telefoon voelt daardoor heerlijk kaal aan. Er zijn echter nog wel een aantal Chinese apps aanwezig die niet echt nuttig zijn voor Europeanen. Deze apps kun je gemakkelijk van je telefoon verwijderen. Google Play is toegevoegd door de ontwikkelaars van de MultiLanguage ROM. Het is mogelijk dat je een foutmelding krijgt als je een applicatie uit Google play download. De foutmelding die je dan kunt krijgen is: RPC:S-7:AEC-7. Als dat het geval is, dan ben je vergeten om de telefoon een volledige reset/factory restore uit te voeren. Dit is namelijk ten zeerste aan te raden als je van de originele ROM naar de ML ROM gaat (dit geldt ook als je naar een andere ROM overstapt.)
Menu2

Miui heeft een aantal geweldige ingebouwde beveiligings apps. Een aantal van die apps zijn: AntiVirus, Data Usage en telefoon opruimer die beveiligings-instellingen controleert en overtollige data kan verwijderen. De telefoon is ook voorzien van een “Permissie” app, dit is eigenlijk iets wat elke telefoon fabrikant standaard moet inbouwen. Je kunt toegang tot je locatie, telefoonboek en andere vitale systeeminformatie verbieden. Een voorbeeld hiervan is de benchmark app AnTuTu. Deze app hoeft voor mij geen toegang te hebben tot mijn camera, dit heb ik dus standaard geblokkeerd.

Security

Root

Als je de ML ROM gebruikt, dan is roottoegang standaard aanwezig.
Het enige wat je moet doen om het activeren is: Ga naar Root Access in de Permissies app en verplaats het schuifje voor roottoegang.
Root

Hoofdscherm

De telefoon is niet voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Alle apps zijn direct op het hoofdscherm te vinden na de installatie. Je kunt het hoofdscherm overzichtelijk houden door gebruik te maken van widgets en snelkoppelingen naar bijvoorbeeld instellingen of bookmarks. Je kunt de apps uiteraard ook netjes organiseren, door ze in mappen te plaatsen.

Je kunt het notificatie menu tevoorschijn halen door van boven naar beneden te schuiven. Vanuit het hoofdscherm hoeft dit echter niet geheel vanaf de bovenkant te zijn. Als je vanaf het midden naar beneden schuift, dan kun je het menu ook tevoorschijn halen. Het notificatie menu heeft 2 tabs. De linker tab laat je de tijd/datum, data verbruik en notificaties zien. De rechter tab laat de muziekspeler zien, de quick settings en een link naar alle instellingen. Het aantal en type notificaties kan worden ingesteld via het “Notificatie menu”. De volgorde van de quick settings kan vanuit datzelfde menu worden aangepast.
Homescreen

Als je eerder met Miui V5 hebt gewerkt, dan zal je een hoop verschillen zien met Miui V6. De grootste veranderingen zijn de instellingen van apps. Bij veel apps kun je de instellingen alleen maar via het algemene menu van de instellingen wijzigen. Instellingen voor de camera, browser en muziekspeler kunnen bijvoorbeeld via het menu worden aangepast. Tevens zijn er een aantal apps van de telefoon verwijderd en hiervoor heeft men ervoor gekozen om deze bij de instellingen onder te brengen. Een aantal instellingen zitten, mede hierdoor, ver weggestopt in deze structuur. Wat mij betreft kunnen er nog een hoop verbetering worden aangebracht in het huidige spinnenweb van instellingen.
Settings

Wil je de telefoon volledig bedienen met maar 1 hand? Dat is nu mogelijk met Miui V6!
Door de komst van de One-Hand-Modus, kun je je telefoonbeeld verkleinen naar 4″ of 3,7″. Deze instelling blijft zo staan, totdat je het zelf veranderd. Als je je telefoon vergrendeld en daarna weer gaat gebruiken, dan is het scherm nog steeds verkleind. Persoonlijk vind ik dit de beste manier om je telefoon beeld te verkleinen en goed te kunnen gebruiken.

Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi:
De verbinding met de router is goed en stabiel, hij werkt echter alleen op het 2,4GHz netwerk. Zowel thuis als op het werk kan ik zonder problemen verbinding maken. Ik heb wifi gebruikt om foto’s te uploaden en om films vanaf mijn NAS te streamen. Als de router vlak bij het raam is geplaatst, dan kun je er vanaf zo’n 70 meter nog steeds mee verbinden.

GPS:
Ondanks de ondersteuning voor Glonass, moet ik bekennen dat GPS binnenshuis erg slecht was. Buiten werkt de GP verder snel, goed en erg stabiel. Je kunt de GPS via 3 verschillende profielen instellen:

De GPS verbinding is binnenshuis erg zwak, maar buiten de deur werkt hij als een zonnetje.
Device only: Alleen de interne GPS module
Battery saving: Alleen wifi en mobiele netwerken
High accuracy: GPS + wifi en mobiele netwerken

Bij het opstarten van een GPS app, zal je binnen 10 seconden een goede en stabiele verbinding kunnen maken. Ik heb de app Sportstracker gebruikt om mijn afgelegde route op te slaan. De GPS bleef erg goed binnen een straal van 5 meter, volgens de route op Google Maps. De gerapporteerde snelheid leek erg accuraat te zijn en er waren geen grote snelheidspieken te zien.
Bij het opstarten van een GPS app, zal je binnen 10 seconden een goede en stabiele verbinding kunnen maken. Ik heb de app Sportstracker gebruikt om mijn afgelegde route op te slaan. De GPS bleef erg goed binnen een straal van 5 meter, volgens de route op Google Maps. De gerapporteerde snelheid leek erg accuraat te zijn en er waren geen grote snelheidspieken te zien.
GPS

De GPS werkt perfect met mijn navigatie software en andere GPS apps.

Thuis 1
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/hkmz2s4vTODXhW7mrgl020qC/full.png?resize=144%2C256
Thuis 2
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/zMp2A01QzCccsIDZNPf2axoP/full.png?resize=144%2C256
Buiten 1
https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/FlcvEWepCB56GZpeqArhmTOv/full.png?resize=144%2C256
Buiten 2
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/mlRv1CdufFUU9iTPSAJmwAfI/full.png?resize=144%2C256

Bluetooth:
De telefoon kon gemakkelijk worden gekoppeld met mijn autoradio en mijn draadloze headset. Tijdens deze verbinding werkte alles zonder problemen en bellen via BT ging prima. Ik had echter nog wel wat stabiliteitsproblemen ontdekt. Als de BT niet in gebruik was, dan werd dit binnen een paar uur vanzelf uit gezet. Dit probleem is later via een software update van de telefoon netjes opgelost.
Gerapporteerde bug: Als je Spotify gebruikt, dan merkte ik dat de muziek ineens kan stoppen als er een e-mail of Whatsapp bericht binnen komt. Dit probleem is niet aanwezig in de standaard mediaspeler. In deze app hoor je de notificatie, maar de muziek zal daarna goed afspelen.

Bellen

De provider die ik heb gebruikt was T-Mobile. Tijdens het testen had ik geen enkele keer een slechte verbinding op het netwerk. Het bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Als ik de handsfree functie activeer, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Het is erg gemakkelijk om iemand te zoeken of te bellen vanuit je telefoonboek. Je kunt gebruik maken van “Smartdialing”. Door een naam met T9 of een gedeelte van het telefoonnummer te gebruiken, kun je je contact opzoeken.

Beltonen

Er zijn een hoop verschillende beltonen en notificatie geluiden beschikbaar voor dit toestel. Je kunt gebruik maken van je eigen MP3 muziek als beltoon. Er zijn uiteraard ook genoeg ingebouwde beltonen en geluiden aanwezig om je te voorzien van diverse meldingen. Je kunt tevens eigen profielen instellen om aan je behoefte te voorzien. De beltonen zijn erg hard, je kunt de beltoon waarschijnlijk zelfs nog horen als je in een volle bar staat.

Muziek speler

Voordat je van je muziek kunt genieten, kun je ervoor kiezen om een eigen folder op je telefoon aan te maken. Zo heb ik de folder “Music” aangemaakt en hier 2 verschillende albums in gezet. Deze folders heb ik via de telefoon vanaf de NAS gedownload. Ik heb ook een aantal losse .Flac bestanden naar de telefoon geüpload. Deze losse bestanden waren ongeveer 25-40MB per stuk. Op de telefoon werden de muziek folders en .Flac bestanden direct herkend door de mediaspeler.
Je kunt de muziekspeler in het notificatie menu vinden en via een widget. De muziekspeler ziet er prima uit en werkt erg goed.

TIP: In Miui V5 was de mediaspeler ook in het lockscreen aanwezig. Deze optie is tevens aanwezig in Miui V6, je moet hem echter wel zelf downloaden. Ik heb het Sony Xperia Z thema gedownload en toegepast. Dit thema zorgt ervoor dat je de volgende opties op je lockscreen krijgt: Camera, SMS berichten, Bel menu en knoppen voor de mediaspeler.
Settings

Toetsenbord en browser

De ML ROM is voorzien van de standaard Google toetsenbord. Ik vind dat 1 van de beste toetsenborden, doordat je er erg gemakkelijk meerdere talen aan toe kunt voegen. Je kunt gebruik maken van Swype voor alle ingestelde talen. Het toetsenbord is snel, gemakkelijk te bedienen en erg accuraat. Het maken van spelfouten is met dit toetsenbord een stuk minder geworden op Social Media.

https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/ZFkgp4mZMi0swSp7gH2zmqJb/full.png?resize=310%2C108
Op de meeste 4.4 Android telefoons, zal je Google Chrome als internet browser tegenkomen. Xiaomi gebruikt al jaren haar eigen browser. Ik heb zelf geen voorkeur voor de browser, ik gebruik gewoon de browser die wordt meegeleverd. Soms wil ik dit ook nog weleens afwisselen met Opera browser. De browser heeft een aantal mooie toevoegingen zoals een pop-op blocker, nachtmode en je kunt gebruik maken van de volume knoppen om door pagina’s te scrollen.
De browser was in het begin erg traag en het duurde lang voordat pagina’s geladen werden. Deze problemen zijn opgelost met de laatste originele Stabiele ROM van en.xiaomi.com. Binnenkort zal dit ook in de ML ROM zijn opgelost.

https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/WqoZoAmBNW6u50eIiQP6Azel/full.png?resize=256%2C144 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/2gxnysn8IGnl3YPMPNW85P77/full.png?resize=256%2C144
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/YPNrZawvUm0FxRvXYw5nJvra/full.png?resize=144%2C256 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/IX9vgaoOFzW0RtJvlIVQ6KrF/full.png?resize=144%2C256

Camera-test

Naar_bovenVolgende

Foto’s

De kwaliteit van de foto’s is goed. Ik vind de kwaliteit echter niet beter dan bij de Redmi 1s, maar het scheelt niet veel. Het lijkt erop dat deze telefoon een minder goede camera/app heeft om daglicht foto’s te maken. Als het neerkomt op nachtfoto’s, dan is deze camera erg goed. Wat je ‘s nachts ziet, dat kan deze camera bijna identiek overnemen. Echter heb je zowel met dag als nacht foto’s een soort waas over de foto’s heen. Wellicht is dit een instelling die ik over het hoofd zie, maar je ziet dit vooral als je gaat inzoomen op foto’s. Het is zonde dat daardoor de kwaliteit snel naar beneden zakt. De snelheid van de camera is erg goed. Vanaf je hoofdscherm tot een gemaakte foto kost ongeveer 3 seconden. Er zijn veel opties beschikbaar om je de best mogelijke foto’s te maken. Je kunt ook gebruik maken van de burstmodus, hiermee kun je 20 foto’s in 3 seconden schieten.
De Frontcam is goed, je kunt hiermee prima foto’s maken. De camera is geschikt om leuke selfies te maken. Er zijn tevens een aantal interessante opties aanwezig zoals: Gezichtsdetectie en Gezichtsherkenning die je geslacht en leeftijd kan laten zien. De camera kan erg goed focussen en als het nodig is, kan dat op een bepaald detail op de voor-of achtergrond.

Filmen

De camera is in veel situaties goed genoeg om mee te filmen. De camera heeft niet heel veel bijzondere opties, maar de basis opties waren erg sterk. Één daarvan is de mogelijkheid om erg ver in te zoomen. Je kunt een object tot 6,1x dichterbij halen. De mogelijkheid om zover in te zoomen is aanwezig in alle onderdelen van de camera. Je kunt het gebruiken tijdens het filmen met je frontcam en hoofdcamera. Je kunt het ook gebruiken om foto’s te maken met je frontcam en hoofdcamera. De microfoon van de telefoon is vrij goed en kan veel geluiden uit de omgeving opnemen.
De LED flitser is niet heel erg sterk. Een filmpje in het donker maken is daardoor erg lastig en dit resulteert in vrij donkere filmpjes.
De kwaliteit van de frontcam is verder in orde. Je kunt hiermee prima filmpjes maken of mee videobellen.

Instellingen van de hoofdcamera
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/4Qx1wVkMWFmrUELQomwHoOUa/full.png?resize=410%2C102
Opties en instellingen van de frontcam
https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/gel1UQC5nv32J2lYrnTubj4D/full.png?resize=490%2C102

Score van de camera
https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/1zgfs4XXjkSmEBjPTkWbaidn/full.png?resize=128%2C128
• De kwaliteit van de foto’s zijn prima, maar niet altijd beter dan bij de Redmi 1s.
• De LED verlichting is niet goed genoeg om goede filmpjes mee te maken in het donker.
• Met de burstmodus kun je helaas maar maximaal 20 foto’s maken.

https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/Y61vYWRJzuuen1rGPrxuascB/full.png?resize=128%2C128

• Je kunt ver, erg ver inzoomen. Je haalt tot wel 6,1x digitale zoom.
• De camera app start erg snel op.
• Nachtmodus werkt erg goed bij het maken van foto’s in het donker.
• Foto’s maken tijdens het opnemen van een film.
• De kwaliteit van de microfoon is erg goed. Je kunt bijna letterlijk alles opnemen wat je hoort.

Video voorbeelden

Muziek afspelen via de Xiaomi Mibox Pro

Nacht video

Boefje is uit de gevangenis ontsnapt

Foto voorbeelden

Zoomtest

https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/1fNQGDkOFjgaHtVlEpPwnCp3/full.jpg?resize=280%2C160 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/gdra9xCmTgug7u18anQAT9BB/full.jpg?resize=280%2C160

Focus op diverse objecten

https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/4Qbpzgv6DMMbonO7ZjaZvGJU/full.jpg?resize=280%2C160 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/6WhiFDyBIciuQRqebckPpgvB/full.jpg?resize=280%2C160

Willekeurige foto’s

https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/ogWvRdzS4Q5yk5PKYqO3cr1K/full.jpg?resize=280%2C160 https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/S4Qs1lK50F41RlraTX9rARw1/full.jpg?resize=280%2C160
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/aCGqSCutAjnGmj5vDTZJGMOH/full.jpg?resize=280%2C160 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/GUKnZRZqPKYl9Gy3FzV3MClD/full.jpg?resize=280%2C160
https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/0LeylWu6diwuXWpT2R6vwJhh/full.jpg?resize=280%2C160 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/6SFGigLypBGzQRMXFagyFO2e/full.jpg?resize=280%2C160
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/ogxGjMLjmYpuJWZVoIcPJ4XH/full.jpg?resize=160%2C280 https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/LZSuNINVzHuSJhYeI5yyNAtW/full.jpg?resize=160%2C280
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/XBsjLJVar9jOTsijluvjtjBd/full.jpg?resize=160%2C280

Nacht foto’s

https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/0EwgwoC2KeSwD1UCHfPZPDAu/full.jpg?resize=280%2C160 https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/o2gzH4NyVxteLsyCcbecjdy8/full.jpg?resize=280%2C160
https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/kbDmK9PKtqSEnmjYzb6DKX8B/full.jpg?resize=280%2C160 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/1sZ4GGfwfgNRYkYrphL6h3Nc/full.jpg?resize=280%2C160
https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/dtujHtXtZhe5niszlkXIJk0o/full.jpg?resize=160%2C280 https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/bAYWneCOLbTmvTZsLpLlm8cK/full.jpg?resize=160%2C280
Weinig licht
https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/eeyFiMKrIwcCLLMbAdDl87dU/full.jpg?resize=280%2C160
Met flitser
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/EAqTNuhJ1jeBjmu6QT0st2oN/full.jpg?resize=280%2C160

Frontcam

https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/0Rn1aQFYEtPLc5X5SBeKc4GT/full.jpg?resize=160%2C280 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/RHpqBhlbX9LUkolBUgoBFhuv/full.jpg?resize=160%2C280

Accu

Naar_bovenVolgende

De telefoon is voorzien van een 2200 mAh accu. Als je 1 simkaart gebruikt en geen zware applicaties draait, dan zou je er 2 dagen mee kunnen doen. Bij mijn testen zet ik bijna alles aan: wifi, Bluetooth, 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Facebook, LinkedIn, Buienalarm en Whatsapp. Als ik 1 simkaart gebruik, dan red ik het van 07.00-23.00 uur met nog 55% over op mijn accu. In de meeste gevallen kun je er dus zo’n 40 uur mee werken. Ik vind dat elke telefoon deze resultaten zouden moeten kunnen halen. Als een budget telefoon dit haalt, dan mag je dat ook van een High end telefoon verwachten.
Battery1

Battery2

Scherm

Naar_bovenVolgende

Het eerste wat me opviel bij dit scherm was dat er witte lijnen rondom mijn vinger ontstonden als ik het scherm aanraakte. Dit kun je merken als je het scherm aanraakt op een zwarte achtergrond. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de telefoon opstart. Met deze eerste ervaring was ik er niet zeker van dat ik hier te maken had met een scherm van glas. Wellicht is het scherm van een goedkoper materiaal zoals plastic. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vrij helder worden gezet. Je kunt de helderheid met een schuifbalk aanpassen en je kunt de verlichting automatisch laten aanpassen. Ik heb de telefoon vooral getest met de automatische instellingen. Hierbij had ik weinig tot geen problemen om het beeldscherm in direct zonlicht te bekijken. Het scherm kan vanuit diverse hoeken goed worden bekeken.

https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/b9Cr5ZObDFEE9Jbigu3duXWV/full.jpg?resize=280%2C160 https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/xw6LxsFWWfVVwZQWa2wzjQF1/full.jpg?resize=280%2C160
https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/AWyz2WER4w6sRhLYu75HoskD/full.jpg?resize=280%2C160 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/YMiqto0yvnA7G7YFanD503Jh/full.jpg?resize=280%2C160
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/oG7OWdXOPPu6zi9km15fb5MI/full.jpg?resize=280%2C160

Vergelijking

Naar_bovenVolgende

Van links naar rechts: Sony Xperia Z3 Compact, Xiaomi Mi2, Xiaomi Redmi2, UMi C1
(de binnenste telefoons zitten in het centrum en zijn daardoor scherper gefotografeerd)

https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/ppzwp96QXi2WKxdEWA3E1N5D/full.jpg?resize=280%2C160 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/ZiQKupcLB8qfRSffv0x1P5Ft/full.jpg?resize=280%2C160
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/Ms89spV1pAvejF8skGcLdunk/full.jpg?resize=280%2C160 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/bazdnNYWqItnrEu6KU4OIRBq/full.jpg?resize=280%2C160
https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/P5uXuIuXBgsvmUmPu5Q5e4MN/full.jpg?resize=280%2C160 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/CmbocsX9wqQZT6pas0iLsmGD/full.jpg?resize=280%2C160
https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/TGuyTcyFCfo2tqxqZa3i6fUF/full.jpg?resize=280%2C160 https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/CL7ltjO9QwsVRIJrwLSaixt1/full.jpg?resize=280%2C160

Productfotos

Naar_bovenVolgende

• Zoals je ziet, zijn de screenprotectors niet heel erg goed op de Redmi en Redmi 2 geplakt….

https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/gzcbbNKlD60FLKTE9chTHpjr/full.jpg?resize=280%2C160 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/ujaBfoluSPHMDiPQJSgC0EUk/full.jpg?resize=280%2C160
https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/7g39ZQ0tYPKpuRFmio0zu4BI/full.jpg?resize=280%2C160 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/lDcJ0hkncRRp3nANgsgbAThD/full.jpg?resize=280%2C160
https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/dfjYpnXgHu2P5L0BLqYA0NQn/full.jpg?resize=280%2C160 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/Efj75LqIUOx2IEFkso5Zx4rQ/full.jpg?resize=280%2C160

Benchmarks

Naar_bovenVolgende
https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/hOmDchfxvqJNZBNQ7yA6uXwe/full.png?resize=144%2C256 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/91vy8b62TfWOYoV0sh2cV4wK/full.png?resize=144%2C256
https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/5XZkMhjYTPj37W4KBTNzp7Y0/full.png?resize=144%2C256 https://i2.wp.com/tweakers.net/ext/f/Wo4jorErP4zvYxLHRJLWRkL2/full.png?resize=144%2C256
https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/ydlTk2lytqHd1ZJh3FKvJMny/full.png?resize=144%2C256 https://i0.wp.com/tweakers.net/ext/f/9v9f3P33pBkGGhOj58ENkxk0/full.png?resize=144%2C256

Zoals je kunt zien, wint de Redmi 2 2x van de Redmi 1s. Met het resultaat van deze 4 testen is het gelijkspel tussen deze 2 telefoons.
Benchmarks

Extra-info

Naar_bovenVolgende

 

Links
[Xiaomi Redmi 2] Ervaringen & Discussie topic op Tweakers
Engelstalige Xiaomi website
Aankondiging van de telefoon op het Miui forum
nieuws: Xiaomi kondigt budgetsmartphone Redmi 2 met dualsim-4g aan
Specificaties van de telefoon (vertaald)
Europese Miui ontwikkelaars (vroeger MiuiAndroid)
Officiële Redmi 2 ROM’s
Achtergrondinformatie over Miui
Gizchina, houdt de ontwikkelingen van Chinese smartphones/tablets in de gaten
Haal hier de laatse MIUI Multi Language updates voor de beste ervaringen met je Xiaomi

Reviews
Gizchina
GSM Arena

https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/1zgfs4XXjkSmEBjPTkWbaidn/full.png?resize=128%2C128
• Geheugen verbruik moet worden verbeterd
• Het scherm lijkt niet van glas te zijn
• Films maken in het donker lukt niet goed
• Geen ondersteuning voor NFC en 5GHz wifi netwerken
https://i1.wp.com/tweakers.net/ext/f/Y61vYWRJzuuen1rGPrxuascB/full.png?resize=128%2C128
• Kleiner 4,7″ design in vergelijking met de voorgaande Redmi 1
• De accuduur is erg goed
• De GPS werkt prima
• Nachtmodus voor foto’s is erg goed uitgewerkt
• Ingebouwde permissies en beveiligings applicatie
• Miui levert meerdere jaren updates voor haar telefoons

Eindoordeel

Naar_bovenVolgende

 

De huidige retailprijs van de telefoon ligt op zo’n €140 zonder transport en eventuele douane kosten. Als je momenteel in het bezit bent van de Redmi 1s, dan is het niet persé nodig om je telefoon te upgraden naar de Redmi 2. De bouwkwaliteit is bijna hetzelfde, maar de nieuwe telefoon is aan alle kanten wat kleiner geworden. De prestaties zijn bijna hetzelfde, in de benchmarks ligt de score op 2-2.
De snelheid van de telefoon is OK, maar er zijn toch een aantal problemen met het geheugengebruik. De inhoud van pagina’s raak je kwijt op het moment dat je gaat switchen van apps. Als je een bericht in Facebook typt, iets gaat opzoeken in je browser en daarna terug gaat dan is de getypte inhoud vaak al verdwenen. Op dit moment zijn er ook problemen aanwezig met push berichten/social media. Deze applicaties worden na 30-60 minuten automatisch afgesloten om geheugen vrij te maken. Hierdoor komen er geen nieuwe e-mail berichten of Whatsapp berichten binnen. In de laatste week van deze review heb ik de laatste stabiele ROM gedownload die een hoop van deze problemen heeft opgelost: Versie: V6.3.2.0.KHJCNBL Ik hoop echter wel dat dit straks ook in de ML ROM van www.xiaomi.eu wordt toegepast.
Ik heb de Redmi 2 Pro nog niet getest, voor zo’n €30,- extra krijg je 2GB werkgeheugen en 16GB interne opslag.

Als het geheugengebruik in orde is, dan heb je een goede telefoon voor een prima prijs. De GPS werkt goed en is erg stabiel. De kwaliteit van de dag en nacht foto’s zijn prima. Zonder al te veel moeite kun je de telefoon 2 dagen gebruiken. De telefoon zal in de toekomst worden voorzien van Android 5.x, deze Android versie zal de 64bit architectuur van deze processor ondersteunen.
Op dit moment krijgt de telefoon een krappe 4 sterren. Na het oplossen van de geheugen problemen vind ik 4 sterren zeker op zijn plaats.

4 sterren
Naar_boven

 


Heb je nog vragen of heb je opmerkingen. Stuur me een bericht of plaats een reactie.
Wil je discussiëren over deze telefoon, dan kun je daarvoor het beste in dit topic terecht:
[Xiaomi Redmi 2] Ervaringen & Discussie forum op Tweakers.net

2,654 total views, 0 views today

Facebook berichten